Jak ale bude park do budoucna vypadat, a zda se vůbec něco na tomto místě změní, to se teprve ukáže. Rozhodne o tom nově zvolené městské zastupitelstvo.

Na papíře už jsou studie, podle kterých by mohl být park opraven. „V současné době park vypadá opravdu špatně. Nejsou tam žádné lavičky, je potřeba s touto lokalitou něco udělat,“ prozrazuje starosta Opočna Štěpán Jelínek.

Ten také dodává, že on sám tuto investici podporovat nadále bude. Studie už jsou na papíře, je to ale jen jedna z variant, podle které by se park mohl revitalizovat.

Zastupitelstvo rádo uslyší také připomínky místních.

„Jedná se o cíp mezi dvěma silnicemi u křižovatky před hotelem Jordánek. Mnohým se zdá tato lokalita nevyhovující. Je tu ale také převýšení, stačila by tedy vysázet okolo zeleň, která by park od silnice odklonila,“ dodává starosta Opočna.

V těchto místech je velmi mnoho panelových domů, seskupuje se tu tedy hodně mladých lidí. U Jordánku by tak měl vzniknout park, kde by mohly být například herní prvky pro děti. Město uvažuje také o tom, že by zde nechyběla ani voda, v podobě malé kašny.

V současné době se v postupně chátrajícím parku schází hlavně mládež, která tu popíjí a dělá výtržnosti. To je podle starosty také problém, popíjející skupinky totiž odrazují například maminky s dětmi. Ty se těmto místům raději vyhýbají. Pro malé tu nejsou ani žádné herní možnosti.

Podle strážníků městské policie v Dobrušce by mohl situaci v parku vyřešit nový kamerový systém, který se má v městě instalovat.

„Už jsme v této lokalitě zasahovali. Teď jsou spíše časté výtržnostmi na různých kulturních akcí v okolí, které se konají přes léto. Kamery, které se mají v Opočně nainstalovat, by mohly takovým případům pomoci zamezit," prozradil vedoucí městské policie v Dobrušce Norbert Bene.

Výtržnosti vyřeší hlavně prevence

Dobrušští policisté mají tuto lokalitu na starosti. Podle vrchního strážníka by danou situaci vyřešila hlavně prevence.

V současné době mají ale málo policistů, kteří by mohli preventivně prostory ohlídat. Do budoucna by však jejich počty měly stoupnout, což

by danou situaci záhy vyřešilo.

„Jak by mohl park u Jordánku vypadat, naznačují již vytvořené vizualizace. Variant na proměnu je ale hned několik. Mělo by to být hlavně místo, které budou navštěvovat rodiče s dětmi, nejprve se ale musí prostor zásadně změnit," vysvětluje starosta Opočna Štěpán Jelínek.

Ten také dodává, že v současné době se jedná pouze o návrhy na papíře. Stavební akce by se mohla začít realizovat během dvou let. V tuto chvíli tedy není možné říci, na kolik by plánovaná investice město vyšla.

Lokalita u Jordánku je pro přijíždějící od Hradce Králové jakousi vstupní branou, proto by si podle starosty zasloužila lepší podobu.