„Začleňuje pekaře s mentálním postižením do pracovního procesu a tím je připravuje na jejich vlastní osamostatnění se, a také pomáhá vám, ochutnávačům našich dobrot, tím, že pro vás peče pekáč plný buchet,“ prozradila Vendula Brdičková ze sdružení Pferda.

V tréninkové pekárně Láry Fáry v Kvasinách v současné době pracují na plný úvazek dva zaměstnanci. Terapeut a asistent terapeuta. „Dále spolupracujeme s mnohými dobrovolníky, jejichž práce nás velice těší,“ podotýká Vendula Brdičková.

Do pekárny dochází patnáct klientů s mentálním postižením. Každý klient dochází do pekárny jednou až dvakrát týdně na ranní a odpolední směny, podle sestaveného rozpisu. Každá směna trvá tři hodiny a v pekárně jsou na každé směně přítomni dva až tři klienti, se kterými se pracuje. Klienti tedy v každém týdnu chodí pravidelně, vždy ve stejný den a na stejnou směnu, aby byla zachována pravidelnost a pevný režim. Každý klient má také sestavený individuální plán, podle kterého vychází terapeut nebo jeho asistent a učí tak konkrétního klienta konkrétní dovednost.

Pekaři fungují samostatně, pouze pod mírným vedením terapeuta. Zajímavé je, že pekaři pečou podle fotoreceptů. Namísto receptu pouze napsaného na papíře pečou dorty podle fotek.

„Je to zajímavá a smysluplná hra obrázků. Dvě vajíčka rozklepnout do misky? Proč to číst a používat sáhodlouhé vysvětlování. Fotka vám to řekne sama. I díky této „vychytávce“ je práce pekařům usnadněna a více je baví,“ popisuje Vendula Brdičková . Pekárna je sice malá, ale výkonná. „Někdy se nás tam sejde opravdu hodně. To pak nevíte, z čeho je vám více horko. Z lidského tepla, z pece, nebo je to jenom létem? Kdo ví…,“ směje se pracovnice sdružení.

V každém případě v pekárně uslyšíte hodně smíchu, ucítíte nádhernou vůni dobrot, pocítíte radost, že i jídlo lidi sbližuje a práce šlechtí.

„Naše pekaře nejvíc baví péct preclíky, koláč paní Jany a nejlepší čokoládový dort. Nyní jsme na trh uvedli slanou a především zdravou chuťovku – celozrnné kvekry s chia semínky,“ říká pracovnice sdružení.

V současné době, kdy je trendem zdravá výživa,lze předpokládat, že se tyto celozrnné kvekry ujmou. „Chuťově jsou naprosto skvělé a velmi zachutnaly také známému šéfkuchaři panu Sapíkovi a jeho rodině. Do budoucna bychom chtěli vyzkoušet máslové sušenky, které „frčí“ zatím mezi našimi pekaři. Dobroty z naší pekárny si můžete koupit v našich dvou tréninkových kavárnách Láry Fáry v Rychnově nad Kněžnou a v Náchodě,“ dodává s úsměvem Vendula Brdičková. . ⋌(red)