VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Samovar? Jeho kouzlo objevily nejen ženy

Opočno – Čaj ze samovaru, kyjevský dort nebo bubliky. To je pouze malá část toho, co ochutnali návštěvníci sobotního Ruského odpoledne v Opočně. Jak se zrodila akce, která je v Opočně poprvé? Začátek musíme hledat asi tak před rokem.„Ve sboru jsme začaly nacvičovat ruskou píseň od Rachmaninova. Pak jsme si řekly, že by bylo dobré ji někde zazpívat. Takže Ruské odpoledne vlastně vzniklo proto, abychom ji někde využily. Nakonec se nám ale program trochu rozrostl, vzniklo z něho celé odpoledne," usmívají se pořadatelky.

18.11.2013
SDÍLEJ:

Sobota nepřinesla jen duševní potravu. Připravena byla i ochutnávka ruských specialit, z nichž většinu udělaly rodačky z Ukrajiny, které žijí v Opočně. České rčení, že se lidé olizovali až za ušima, platilo stoprocentně. Foto: Pořadatelé

KYJEVSKÝ  DORT5 bílků ( starších )
25 dkg cukru krupice
20 dkg lískových oříšků nasekaných nahrubo
15 dkg hladké mouky
Postup:
Bílky a cukr ušlehat. Do vzniklého sněhu lehce vmíchat hladkou mouku smíchanou s nasekanými lískovými ořechy. Směs rozdělit na 3 díly, ze kterých na pečicím papíru upéct  3 placky při 150 stupních cca 2 hod., až budou suché ( jako pusinky).
Krém:
0,5 kg změklého másla
5 žloutků
20 dkg cukru krupice
1,5 dcl mléka
10 dkg nasekaných lískových oříšků
Žloutky, cukr a mléko svařit a prochladlé spojit s máslem. 1/3 vzniklého krému obarvit kakaem. 3 placky promazat krémem a vrchní placku, potřenou krémem, posypat nasekanými lískovými oříšky.

Během odpoledne proběhly dvě přednášky ruských lektorek, takže sálem zněla milá „ruská čeština". Z úplně jiného soudku pak byla přednáška s tajuplným názvem Cesta do hlubin lidské duše. Tento název byl určitě na místě, jejím tématem byl totiž Dostojevskij, o jehož dílo se zajímal i Sigmund Freud.

RASTĚGAJTěsto:
40 dkg hladké mouky
30 g kvasnic
1,5 hrnku mléka
100 g tuku
1 vejce
trochu soli
Vykynuté těsto rozválet (asi 0,5 cm), vykrájet kolečka, naplnit a uzavřít.
Náplň:
Polovina hrnku pohanky uvařit ve vodě, nechat vychladnout
30 dkg mletého masa
2 vejce uvařená natvrdo
1 cibule
Vše smíchat.
Péci nejlépe na pečicím papíru.

Přednášející Eva Votroubková, která byla zároveň jednou z pořadatelek, si tohoto klasika ruské literatury zamilovala během psaní diplomové práce, jejím cílem bylo přiblížit ho posluchačům. Podle reakcí se jí to povedlo.

SALÁT VINĚGRĚT3 uvařené červené řepy
2 uvařené brambory
1 cibulka
asi 300 g kysaného zelí
Vše nakrájet a zalít olejem.

Návštěvníci chválili nejen celý program, ale od mnohých zaznělo, že si musí Dostojevského přečíst. „Přednáška mě uchvátila, v pondělí jdu do knihovny a začnu číst," je rozhodnutý jeden z návštěvníků Ivo Kašpar.

Spokojenost však nevládla jen u návštěvníků. „Žasla jsem, co takový malý organizační tým zvládl připravit. Navíc tu byla velmi přátelská atmosféra. Pokud se akce bude opakovat příští rok, velmi ráda přijedu," nechala se slyšet Anna Evsina, jedna z přednášejících. Její pochvala prý pořadatele opravdu hřeje. Právem. Anna Evsina je totiž předsedkyní Mezinárodního kulturního institutu Klíč, který připravuje vzdělávací programy.

Lákal plakát 
s Dostojevským

Při své přednášce se Eva Votroubková zdaleka nezaměřila na pouhé odříkání života a děl Dostojevského. A právě tím získala velké uznání návštěvníků.

Svou prezentaci začala popravou. Málokdo z návštěvníků věděl, že Dostojevskij stál ve svých osmadvaceti letech spolu s dalšími odsouzenci na popravišti, u něhož se již černaly tři hromadné hroby. Přednáška se zabývala dětstvím a mládím až do okamžiku popravy. Která se naštěstí nekonala.

A rovněž málokdo ví, že Dostojevskij je tvůrcem vnitřního dialogu. „Tolstoj byl mistrem vnitřního monologu. Dostojevskij však při své snaze po naprostém odhalení lidského nitra došel ještě dál – k vnitřnímu dialogu, což bylo v ruské literatuře  něco úplně nového," přibližuje jeden z mnoha přínosů Dostojevského Eva Votroubková. 

SALÁT MOSKEVSKÝDo hlubší formy (např. srnčí hřbet) :
1. vrstva    6 uvařených bílků rozmačkaných vidličkou
2. vrstva   100 g tvrdého sýra nastrouhat
3.vrstva    1 plechovka rozmačkaných sardinek
4. vrstva   100 g majolky
5. vrstva   4 žloutky rozdrobené
6. vrstva  100 g majolky
7. vrstva   2 žloutky rozdrobené
Na noc dát do ledničky.

Dana Marková

Autor: Redakce

18.11.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Řemeslné práce - Řemeslné práce Svářeč 20 000 Kč Svářeči SVÁŘEČ CO2. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 20000 kč, mzda max. 30000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Kontakt zasláním životopisu na e-mail nabor@bednarfmt.com nebo telefonicky., Požadujeme:, - SOU v oboru strojírenství, - svařování dílů pro zemědělské stroje, - platný svářečský průkaz - ZK 135, - znalost výkresové dokumentace, - výhodou předchozí praxe na obdobné pozici, - aktivní přístup k práci, spolehlivost, časová flexibilita, fyzická náročnost., Zaměstnanecké výhody:, - PP na dobu určitou s možností prodloužení, příspěvek na stravování, dovolená navíc.. Pracoviště: Bednar fmt s.r.o. - pracoviště dlouhá ves 188, 516 01 Rychnov nad Kněžnou. Informace: Klára Bečvarovská, +420 727 842 331. Doprava a logistika - Doprava a logistika Skladník 19 028 Kč Skladníci, obsluha manipulačních vozíků Operátor logistiky s VZV. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 19028 kč, mzda max. 22479 kč. Volných pracovních míst: 10. Poznámka: Kontakt e-mailem slavomir.kozusek@dpwork.cz, telefonicky nebo osobně v náborové kanceláři v Solnici, Vašátkova 28 (naproti restauraci u Kocoura) v pracovní dny od 8 do 16 hod. , - agenturní zaměstnávání pro ŠKODA AUTO a.s, - příjem, příprava a expedice drobného zboží, výrobků a součástí v malých přepravkách, - ŘP sk. B, ŘP sk. C,D,T výhodou, - fyzická zdatnost - manipulace s těžšími břemeny, - spolehlivost, manuální zručnost, - oprávnění k řízení VZV nebo praxe v řízení výhodou (nabízíme možnost obnovy oprávnění), - jeřábnický, vazačský průkaz a znalost systému KANBAN výhodou, - praxe v oblasti automotive, případně praxe ve skladu výhodou , Zaměstnanecké výhody: , - náborový příspěvek 12 000 Kč, relokační příspěvek až 5 000 Kč/měsíc, roční bonus 44 000 Kč, - univerzální týmový příplatek 1 500 Kč po odpracování 3 měsíců, - příplatek 600 Kč za mimořádnou víkendovou směnu, - příplatek za práci v 18-ti směnném systému až 4 000 Kč, - po 6 měsících odměna - osobní ohodnocení až 20% ke mzdě , - příplatky za práci přesčas, za odpolední a noční směnu, za práci o svátcích, - příspěvek na ubytování 1 815 Kč/měsíc , - 25 dnů dovolené, stravenky v hodnotě 45,- Kč/směna, - výhodné volání prostřednictvím T-mobile v ČR, - bezplatné zřízení a správa platební karty u Komerční banky.. Pracoviště: Dp work s.r.o. - kvasiny, 517 02 Kvasiny. Informace: Slavomír Kožúšek, +420 739 582 880. Doprava a logistika - Doprava a logistika Skladník 26 000 Kč Skladníci, obsluha manipulačních vozíků Řidič/ka, skladník/ice. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 26000 kč, mzda max. 31000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Kontakt telefonicky nebo zasláním životopisu na e-mail personalni@stamont.eu., - ZŠ, SOU , - ŘP sk. CE, profesní průkaz, - doprava zboží k zákazníkovi, od zákazníka mezi středisky, - kontrola, přejímka předání převáženého zboží dle dokladů (prodejka, faktura, dodací list, převodka) co do množství a kvality při nakládce a předání zboží, - odpovědnost za svěřené zboží v průběhu přepravy, - odpovědnost za pravidelnou údržbu svěřeného vozu a jeho přípravu na servisní a technické prohlídky.. Pracoviště: Stamont cz s.r.o. - pracoviště, Čs. odboje, č.p. 1039, 518 01 Dobruška. Informace: Pavla Michálková, +420 775 775 749. Obchod - Obchod Prodavač, prodejce 15 100 Kč Prodavači potravinářského zboží Přípravář/ka lahůdek. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 15100 kč, mzda max. 18000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Kontakt telefonicky od 7:00 do 18:00 hod. nebo osobně na pracovišti., - místo výkonu práce na prodejně Novák Maso-Uzeniny v prostorech Penny Marketu, - Nabízené výhody:, - lázně, firemní oblečení, poukázky na péči o oděv, zvýhodněný tarif O2, slevové poukázky na odběr zboží, stravenky.. Pracoviště: Novák maso - uzeniny s.r.o. - prodejna, Smetanova, č.p. 1607, 516 01 Rychnov nad Kněžnou. Informace: Jiří Vašek, +420 725 263 689.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Řepná kampaň brzy odstartuje

Hokejová extraliga: Mountfield HK - HC Olomouc.
10

Hradec jede: Třetí výhra

Den pěstounství nabídne zajímavý program

Rychnov nad Kněžnou - Město Rychnov nad Kněžnou ve spolupráci s Odborem sociálních věcí pořádá v pondělí 24. září Den pěstounství. Akce je určená jak samotným pěstounům a zájemcům o tématiku, tak široké veřejnosti.

Při demolici oslnil Brazilec

Hradec Králové /FOTO/ - Bleskový nástup pomohl Hradci k další výhře. Žižkov nakonec zničil 4:0.

Tři dřeva, tři státy, jeden nástroj. Petrof ukázal svojí Republiku

Hradec Králové - Hradecký světoznámý výrobce pian Petrof představil piano, které odkazuje na 100 let od založení Československa.

Den pěstounů chystají také v Nové Pace

Královéhradecko, Nová Paka - Královéhradecký kraj pořádá ve spolupráci s městskými úřady a neziskovými organizacemi na podporu náhradní rodinné péče Týden pěstounství Královéhradeckého kraje.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT