Zoufalá personální situace panuje v rychnovské porodnici podle jejího primáře Jána Šándora a přiznává jí i královéhradecký zdravotnický holding. Od začátku února zůstal Šándor na oddělení jako jediný atestovaný lékař.

Ačkoli to vedení nemocnice odmítá a tvrdí, že podniklo veškeré možné kroky, svůj díl viny podle primáře nese nedostatečná snaha Náchodské nemocnice, pod kterou ta rychnovská spadá, o řešení problému.

„Během posledních pěti let jsme sháněli kmenového atestovaného lékaře, který by se časem ujal postu mého zástupce. Za tu dobu nám odešly tři atestované lékařky na rodičovskou dovolenou, předchozí zástupce kvůli zdravotním problémům přešel do ambulantní sféry a nyní nám v únoru odchází další lékař,“ přiblížil problém primář.

Úřad městyse Častolovice.
Na pastvě, nebo na jednání? Starosta veřejně označil zastupitelky za krávy

„Zůstávají tu se mnou na plný úvazek již jen tři kolegové z Ukrajiny, kteří jsou zatím bez atestace či základního kmene,“ pokračoval primář a poznamenal, že na částečné úvazky v nemocnici pomáhají také specialisté v oboru gynekologie a porodnictví ze soukromých ordinací. „Pomoc vedení Oblastní nemocnice Náchod, pod kterou spadáme, byla minimální,“ dodal.

Nemocnice nařčení odmítá, již několik měsíců prý intenzivně hledá nové odborníky, ale bohužel se to stále nedaří. „Používáme tradiční i netradiční personální nástroje, jak nové potenciální zaměstnance oslovit. Volní atestovaní lékaři s praxí na trhu práce ale bohužel nejsou,“ říká k situaci předsedkyně představenstva náchodské nemocnice Ivana Urešová.

Nemocnice nabízí lékařům stabilizační odměnu při nástupu, příspěvek na ubytování a jeho zajištění, různé benefity a další výhody. „Snažíme se hledat nejenom v Česku, ale i v zahraničí. Získání takového lékaře je otázkou silného motivačního impulzu pro změnu. Narážíme také na finanční možnosti nemocnice, které v současné době neodpovídají požadavkům lékařů na výši základního měsíčního příjmu. Požadavky potenciálně nově příchozích lékařů vysoce převyšují stávající možnosti nemocnice,“ doplňuje předseda představenstva Zdravotnického holdingu Královéhradeckého kraje a.s. Miroslav Procházka. V tuto chvíli nemocnice připravuje krizový scénář a jedná s okolními nemocnicemi o případné pomoci. „V současné době zkoušíme vyjednat spolupráci s Fakultní nemocnicí v Hradci Králové a okolními porodnicemi v Náchodě a Ústí nad Orlicí. Jednáme jak o možné personální pomoci, tak v případě nutnosti i o pomoci v péči o rodičky. Vzhledem k tomu, že rychnovská nemocnice je pro region klíčová a i vzhledem k rozvoji tamní průmyslové zóny a předpokládanému postupnému nárůstu obyvatel, uděláme vše pro to, abychom porodnici udrželi,“ říká náměstek pro oblast zdravotnictví Aleš Cabicar.