"Odhalená pamětní deska se stane symbolickou poctou této významné osobě, která zasvětila svůj život boji za svobodu a samostatný stát navzdory zranění, mučení a věznění. Stane se taktéž vrcholem celodenního programu věnovanému méně známému, avšak dějinně významnému uniformovanému sboru Stráž obrany státu, jehož velitelem rychnovského praporu byl právě mjr. František Kynych," uvedla muzejní pedagožka Michaela Marxová.

Muzeum a galerie Orlických hor zve na slavnostní odhalení desky ve spolupráci s Československou obcí legionářskou – Jednotou Hradec Králové. Uskuteční se ve středu 28. září v 17 hodin na rohu ulic Havlíčkova a SNP. Umístěna bude na budově Městského úřadu v Rychnově nad Kněžnou.

Program v ten den začne už v 10 hodin dopoledne v areálu bývalých kasáren v Jiráskově ulici. Do 12.30 a poté od 13 do 15.45 tu budou připraveny ukázky výzbroje a výstroje příslušníka Stráže obrany státu, akce přiblíží výcvik československého pěšáka, podmínky při bojovém nasazení a návštěvníci uvidí obrněný automobil vzor 30. Ve 14 hodin začne přednáška Jaroslava Beneše na téma Stráž obrany státu, a to v rychnovské synagoze – Památníku Karla Poláčka. Následovat bude přednáška Radka Vorla o Československých legiích v Rusku, která potrvá do 16.30.

Už v 16 hodin bude z areálu bývalých kasáren odcházet uniformovaná jednotka směrem k synagoze, odkud se v 16.45 vydá k místu slavnostního odhalení pamětní desky.