Z třinácti krajských měst se nejbezpečněji jezdilo v Karlových Varech, na druhé místo se posunul Liberec a třetí příčku obsadily Pardubice. Smrtelným nehodám a nehodám s vážným zraněním se v první polovině letošního roku vyhnulo jednadvacet okresních měst a Rychnov nad Kněžnou mezi nimi nebyl.

"Mezi okresními městy zaznamenal ve srovnání s rokem 2020 největší zlepšení Náchod, který se z loňského 57. místa vyhoupl až na dělené první místo. Na jeho silnicích totiž v prvním pololetí letošního roku nedošlo ani k jedné nehodě, která by měla za následek úmrtí či těžké zranění," zmiňuje Ivana Buriánková z Generali České pojišťovny, která žebříček sestavuje.

Rychnov nad Kněžnou se v něm v roce 2020 spolu s dalšími 12 okresními městy dělil o první příčku. Následky kolizí na jeho silnicích v prvním pololetí letošního roku ho však odsunuly až na 45. příčku. Ještě hůře v našem kraji dopadl Trutnov, který si sice oproti loňsku o něco polepšil, ale přesto mu patří až 49. místo. Ani v jednom z těchto měst si sice nehody nevyžádaly žádný lidský život, ale vážnému zranění jejich účastníci neušli.

Ze Slavnostního večera v Dobrušce a ocenění.
FOTO: Další výrazné osobnosti Dobrušky převzaly medaile za rozvoj města

„Generali Česká pojišťovna dvakrát ročně mapuje bezpečnost silničního provozu na silnicích krajských a okresních měst a sestavuje Index bezpečnosti silničního provozu. Index vychází ze statistik Policie ČR a je vztažený k počtu obyvatel jednotlivých měst. Index je tak možné brát jako ukazatel toho, jak bezpečné jsou silnice v daném městě,“ vysvětluje způsob měření indexu bezpečnosti silnic Ivana Buriánková.

Hradec Králové byl nejbezpečnějším krajským městem roku 2020, ale také ten zaznamenal propad. "V letošním pololetí na jeho silnicích došlo k několika vážným dopravním nehodám, které zavinily dvě úmrtí a tři těžká zranění. Tyto tragédie tak odsunuly krajské město na osmé místo žebříčku," doplňuje Ivana Buriánková.

V Královéhradeckém kraji od ledna do června 2021 policie eviduje 2 159 dopravních nehod, s následky na životě a na zdraví 398. Na Hradecku je nepřežilo pět lidí, na Rychnovsku čtyři, na Náchodsku dva. Na 40 osob bylo těžce zraněno, s lehkým zraněním z nehod vyvázlo 441 lidí.

Bohužel, statistika zemřelých na silnicích se během letních prázdnin i po nich ještě navýšila. Tím nejčernějším v tomto ohledu byl týden od 12. do 18. července, kdy čtyři nehody stály čtyři lidské životy. "Takový počet dopravních nehod se smrtelným zraněním během jednoho týdne jsme v průběhu 10 let ještě nezaznamenali," poznamenala policejní mluvčí Eliška Majerová.