Královéhradecký kraj, v jehož správě je i rychnovská nemocnice, konečně uzavřel smlouvy se zdravotními pojišťovnami, a to až do roku 2017. Podle nich se rozsah poskytované péče nijak nezmění.

„Jednání byla samozřejmě náročná. Královéhradecké nemocnice se připojily k deklaraci, podle které uzavřely smlouvy se zdravotními pojišťovnami až společně se všemi krajskými nemocnicemi v zemi. Systém zdravotnictví totiž dlouhodobě ekonomicky diskriminuje krajské nemocnice například oproti fakultním. Kraj právě proto přikročil ke společnému postupu všech těchto zařízení v rámci Asociace krajských nemocnic," vysvětlil Jiří Hošna z tiskového oddělení Královéhradeckého kraje.

Zdravotní pojišťovny vypověděly smlouvy s krajskými nemocnicemi koncem roku2011 aběhem loňska probíhala jednání nad novými dohodami.

Na řadě je fúze

Další jednání, která se týkají rychnovského špitálu, budou ohledně jeho slučování s tím náchodským. Již nyní mají obě nemocnice jednotné řízení a pomáhají si i personálně.

„Rychnovská nemocnice má každoročně desetimilionové ztráty, přitom její hospodaření je úsporné. Cestou, jak zlepšit její ekonomickou kondici a také ji zachovat do budoucna, je právě spojení s náchodskou nemocnicí. Tím stoupne její výkonnost," řekl ředitel obou nemocnic Miroslav Vávra.

Zpracování postupných kroků fúze nemocnic a všech jejích podkladů včetně projednání se zdravotními pojišťovnami má skončit do konce března.