Lidé po více než třech hodinách jednání odcházeli domů roztrpčeni. Některé projednávané body odhalily rozpory mezi vládnoucí koalicí v čele se starostkou Šárkou Škrabalovou a opozicí vedenou bývalým starostou Štěpánem Jelínkem. Ten dokonce několikrát nařkl vedoucí představitele města z nicnedělání.

Přitom zasedání se poměrně dlouho odvíjelo hladce v tvůrčím duchu. Navržený schodkový rozpočet města na letošní rok byl schválen velmi rychle a bez zásadních námitek.

První názorové rozepře přineslo projednávání rekonstrukce objektu čp. 2 neboli bývalého soudu či vinárny na Trčkově náměstí v těsném sousedství vchodu do areálu zámku. Opočnu se v minulosti nepodařilo obří budovu prodat. Zájemce odradila nákladnost rekonstrukce, která se ve střízlivých odhadech pohybuje okolo sto milionů korun. Opočenští zastupitelé v pondělí nenalezli odvahu zažádat o dotaci na rekonstrukci národní kulturní památky, která by mohla činit až 85 procent. Rozhodnutí o uzavření příkazní smlouvy se specialistou na zpracování žádostí o dotace z evropských a národních programů společností Dabona odročili. Problematice rekonstrukce objektu čp. 2 se budeme podrobněji věnovat v nejbližších dnech.

Do ztracena nakonec vyznělo také déle než hodinu trvající projednávání změny způsobu vytápění základní školy čp. 313. Usnesení o pokračování projektu podle předložené projektové dokumentace zastupitelé neschválili, přestože o něm hlasovali opakovaně. neprošlo o jeden jediný hlas. O to více proto udivilo, že se hlasování zdržela ředitelka školy Jana Hrnčířová, která předtím popsala, že současný stav vytápění starými akumulačními kamny je neudržitelný. Také v tomto případě se termín pro podání žádosti o dotaci krátí. Přitom město už dotaci na změnu vytápění školy obdrželo, ale vloni ji vrátilo. Následně si nechalo zpracovat odborný posudek nejvýhodnější varianty způsobu vytápění.