„Ze začátku bylo setkání jenom o fotbale, posledních sedm let se k tomu přidávají ještě hasiči a turnaj ve stolním tenise. Je to prostě příjemně strávený víkend," vysvětlil starosta naší Rokytnice Petr Hudousek.
Tradice nevznikla v našem regionu, ale nápad pochází od Rokytnice v okrese Vsetín. Její občan, fotbalista, oslovil další vesnice s tímto názvem, že by si spolu mohly zahrát kopanou. Kdysi se prý setkání účastnily i dvě polské Rokytnice.

„Setkání bývá pravidelné, i když za svou historii párkrát nebylo. Jinak je každý rok, akorát že vždy v jiné Rokytnici. Letos to vyšlo na nás," řekl Petr Hudousek.

Loni akci pořádala Rokytnice v okrese Vsetín, která s nápadem přišla. Poláci se už od 70. let neúčastní. Podle starosty proto, že některé jejich Rokytnice zanikly nebo spadají pod jinou obec. „Také jsme je nepřizvali, protože celé setkání pojali moc profesionálně. Přivezli si fotbalisty, kteří hráli regionální soutěže, a to pak bylo o ničem. My chceme, aby hráli fotbalisti z Rokytnic," dodal starosta.

To, že o akci je zájem, potvrzují i návštěvníci. „Akce se opravdu vydařila, i počasí nám přálo. Doufám, že tradice vydrží," řekl příchozí divák.