Destiláty z palírny v obci u Častolovic jsou ceněné nejen za hranicemi regionu, a dokonce i na Moravě, kde již několikrát uspěly ve věhlasných koštech. „Sezona pěstitelského pálení začíná v srpnu a trvá až do července, když již palírna funguje třeba jen jeden den v týdnu. Vše je závislé na úrodě ovoce, která byla loni velmi dobrá. Podle výtěžnosti ji však lze rozdělit na dvě období,“ uvedl zkušený palírní a vysvětlil, že ovoce ze září mělo nižší obsah cukru.

„Jistě si pamatujeme červnová vedra, kdy však ovoce ještě nebylo dostatečně vyvinuté, a tak se nemohl tvořit cukr, a pak srpnové ochlazení. Naopak úroda z konce roku byla daleko sladší,“ zhodnotil Libotovský úrodu a vliv cukru na kvalitu destilátu doložil čísly.

Zatímco na litr slivovice bylo třeba 15 kilogramu švestek, sklizených v září, ke konci roku stačilo již jen 10 kilogramů švestek. „To je výborná výtěžnost, protože v příručkách je uváděno 12 kilogramů,“ argumentoval.

Loni v maloledské palírně zpracovali 64 tun ovoce (26 tun hrušek, 19 tun jablek a 8,5 tuny švestek), letos to již bylo 90 tun (3 tuny hrušek, 32 tun jablek a 44 tun švestek). „Sezona však ještě neskončila. Od ledna pálíme každý den včetně víkendů a podle zásob kvasu to odhaduji asi až do května,“ zhodnotil zájem o pěstitelské pálení Ladislav Libotovský s tím, že zpracují asi o třetinu více úrody než loni, v přepočtu na pálenku to bude navýšení asi o dvě pětiny.