Přes 60 tisíc Východočechů se starými řidičskými průkazy si ještě nezažádalo o jejich výměnu. Už teď je přitom skoro pozdě.
Úřady jsou na nápor žadatelů připraveny, ale lidé se trousí jen pomalu. A hrozí, že na konci roku nebudou radnice stíhat pod návalem opozdilců, kteří to nechají na poslední chvíli.

Řidiči, pozor. Tady nejde jen o blažené zařehtání úřednického šimla, ale o vaše peněženky. Koho policie po Novém roce přistihne s neplatným řidičákem, čeká jej pokuta až 30 tisíc korun.

Hradec Králové a Chrudim se pokusily meškající řidiče přilákat zavedením úředních sobot. V Chrudimi už první pracovní soboty od doby totality běží, v Hradci začnou 24. listopadu. Módní začaly být také žádosti přes internet.

Ale zkušenosti z Prahy, Mělníka a jiných měst jsou skeptické.

„Úřední sobotu jsme zkoušeli také, ale zaměstnanci se tady skoro báli. Nikdo sem nepřišel. Řidiči přece mohou přijít v kterýkoliv všední den včetně pátku, a stejně toho nevyužívají ,“ řekl šéf odboru dopravy pardubického magistrátu Vladimír Bakajsa.

„Ukažte mi také, kolik z lidí, kteří mají starý řidičák, má doma přístup k internetu?“ dodal Bakajsa.

Úředníci bijí na poplach. Bojí se, aby místo vánoční pohody nemuseli mezi svátky trčet v práci přesčas.
„Pro nový průkaz by si mělo přijít ještě 11 tisíc lidí,“ varuje vedoucí odboru dopravy na hradeckém magistrátu Pavla Černá. Minulý týden si sem přišlo splnit povinnost jen 282 řidičů.

„Vyměňujeme sice více než na začátku roku, ale pořád to není dost. Vypadá to, že se celá výměna asi nestihne,“ přisvědčil Zdeněk Popelka z trutnovské radnice.

Proč vůbec? Unie si to žádá…

„Zas další výměna průkazů, kdy už s tím ti ouřadové dají pokoj!“ nadávala včera u televizních zpráv Jana Kubátová z Hradce Králové.
Důvod výměn je jednoduchý: Evropská unie.
„V každém ze 27 států EU mají jiné řidičáky, a je proto požadavek sjednocení. Není to ale jediný důvod. Většina vyměňovaných průkazů pochází ještě z dob bývalého Československa, tedy z dnes neexistujícího státu. A za třetí – starým průkazům už přece jen končí jejich životnost,“ vysvětluje mluvčí ministerstva dopravy Karel Hanzelka.
Další kolo výměny řidičáků nás čeká v roce 2010 a 2013. To přijdou na řadu novější doklady, vydané po roce 1993. Ušetřeni budou pouze držitelé řidičáků vydaných od počátku května roku 2004.
Za výměnu řidičáku, pokud ji stihnete do konce roku, nezaplatíte ani korunu. Zařídíte si ji na radnici v sídle „malého“ okresu, kde žijete, a to kterýkoliv všední den. A nemělo by to trvat déle než pět minut. S sebou potřebujete jen občanský průkaz či pas, klasickou dokladovou fotografii a starý řidičák.
Nový průkaz si však počkáte až 20 dnů. Takže pokud o něj zažádáte 30. prosince, bude poněkud pozdě.

 

MĚLI BYSTE VĚDĚT

Co když starý řidičák nestihnete do konce roku vyměnit?
Nesmíte s ním na silnici. Od policie vám hrozí pokuta až dva tisíce, od úřadu dalších 30 tisíc. To vám ale hrozí i v případě, že s propadlým řidičákem nebudete jezdit. Většina radnic už ale ohlásila, že tak vysoké pokuty dávat nebude. Za opožděnou výměnu ale určitě zaplatíte správní poplatek 50 korun.
A co trestné body?
Za propadlý řidičák se nedávají.