Ještě přes dvacet tisíc lidí si v hradeckém okrese musí vyměnit do konce příštího roku řidičské průkazy. Přestože úřady varují, že nápor zájemců o povinnou výměnu na poslední chvíli nezvládnou, šoféry to nevzrušuje. Ti, kteří výměnu nestihnou, nebudou smět od 1. ledna 2011 za volant.

„Lidé s výměnou příliš nespěchají. V Hradci Králové zbývalo k poslednímu září k výměně téměř 18 tisíc řidičských průkazů. Je jich tedy vyměněno 27 procent. To sice není moc, ale na druhou stranu je Hradec mezi krajskými městy v tomto ohledu třetí nejlepší,“ řekl Václav Svoboda z hradeckého magistrátu.

Domnívá se, že statistika je zkreslená tím, že část řidičů si pro nový řidičák vůbec nepřijde. Jsou totiž staří a jezdit už nebudou. „Mezi držiteli řidičských průkazů určených k výměně je 3,5 procenta lidí starších sedmdesáti let. Deset procent tvoří řidiči ve věku mezi 60 a 69 lety,“ vysvětluje.

Hradecký magistrát počítá s tím, že v posledních dvou měsících prodlouží na odboru dopravy úřední hodiny. „Lidé jsou takoví, všechno nechávají na poslední chvíli,“ tvrdí Svoboda.

Dlouhé fronty ani nečekaný nápor nemuseli zatím řešit ani na novobydžovském odboru dopravy. Další vlna výměny řidičáků, která končí koncem příštího roku, zatím šoféry netrápí. „Po informacích, které se objevily v médiích před čtrnácti dny, se zájem trochu zvýšil. Nyní opět opadá, ale i přesto chodí více lidí než je obvyklé,“ uvedl vedoucí bydžovského odboru dopravy Miroslav Vostruha.

Podle jeho odhadů si ze zhruba pěti tisíc řidičů, kterých se výměna týká, přišlo pro nový doklad kolem pěti set. „Lidé to nejspíš nechají až na příští rok. Největší nápor očekáváme před koncem roku. V té době plánujeme rozšířit úřední hodiny,“ dodal Vostruha. Přitom nyní by měli žadatelé výměnu vyřízenu bez jakéhokoliv čekání.

Povinná výměna řidičských průkazů do konce příštího roku se týká dokladů vydaných v letech 1994 až 2000.

MARTIN ČERNÝ, SILVIE ŠPRYŇAROVÁ