"Lanovka už je připravená na zatěžkávací zkoušky, bude na ní 74 sedaček. Zatěžkávací zkoušky by měly proběhnou do konce listopadu. Na sedačky se umístí barely s vodou a lanovka se bude postupně pouštět. Co sedačka - to sud. Máme jich dost, zatěžkávací zkoušky na lanovkách se dělají každý rok," podotýká Jan Duffek, obchodní manažer Ski klubu Ústí nad Orlicí, který areál provozuje.

Šestisedačka jezdila v jednom v jednom z rakouských lyžařských areálů. Nad její znovuvýstavbou v Říčkách dohlížela firma, která ji v Rakousku demontovala.

Oproti své předchůdkyni má šestisedačka s bublinou několik výhod včetně té, že na ní lyžaři nepromrznou. Její rychlost bude téměř dvojnásobná a zvýší bezpečnost a pohodlí při nástupu a výstupu z lanovky. Díky odpojitelnému systému uchycení sedaček nebude problém nasednout pro začínající lyžaře nebo například i běžkaře, kteří lanovku v Říčkách také využívají.

Vizualizace obchodního centra
Na okraji Dobrušky vyroste další nákupní centrum

Zatěžkávací zkoušku má však před sebou nejen lanovka, ale i provozovatel areálu. Nejen jeho čeká hodně nejistá sezona.

"Budeme připraveni spustit provoz od 1. prosince, ale těch neznámých před námi je poměrně dost. Musí mrznout a musíme mít nějaký výhled stabilnějšího počasí, abychom nepustili sněžná děla a za týden nám voda neodtekla zpátky do potoka. Letošní rok je pak hodně specifický tím, že nebude záležet jen na klimatických podmínkách, ale i na protiepidemických opatřeních, které v tu chvíli budou platit. To všechno bude rozhodující a o to více musí být člověk připravený na více variant toho, co bude," upozorňuje Jan Duffek.

Je třeba počítat se vším. Už minulou sezonu musely lyžařské areály kvůli pandemii předčasně ukončit.

"První vlna nás nezasáhla zásadním způsobem. I když se potom ukázalo, že podmínky na jarní lyžovačku byly suprové a v provozu bychom mohli být klidně do Velikonoc. Řečí čísel - o pár milionů korun jsme přišli. Ale rozhodně dobře, že to nepřišlo o dva měsíce dřív, to by byl mnohem větší průšvih pro areály obecně," říká Jan Duffek.

Velká anketa Deníku: Co nám covid vzal a co nám dal
Horší sex má každý osmý, polovina věří, že roušky zůstanou. Zapojte se do ANKETY

Přestože pak má letos Ski Centrum v Říčkách díky výměně lanovky za sebou hodně nákladnou investici, prostor pro další novinku se ještě našel.

"Chtěli jsme trochu eliminovat, aby lidé stáli dlouhé fronty u pokladny. Proto jsme se rozhodli podpořit samoobslužný prodej a koupili jsme samoobslužný kiosek - výdej a vraceč čip karet. Máme už několik let e-shop, lidé si jeho prostřednictvím mohou koupit na dálku skipas. Přijedou do střediska, po koupi tarifu v e-shopu budou mít v mobilu stažený QR kód, v kiosku ho ukážou a vypadne jim skipas," vysvětluje Jan Duffek.

Dalších změn pak doznají i ceníky, do nichž se promítne investice do lanovky. " Stále nejsme nejdražší středisko široko daleko, ale ceny se komplet zvýšily napříč všemi položkami," dodává Jan Duffek.