Celá konstrukce bazénu se kvůli kolísající hladině spodních vod propadá i zdvihá. Obklady odpadávají i s kusy betonu, kovové prvky rezaví a voda narušenými spárami uniká. Takový je současný stav opočenského koupaliště na Broumaru. Jeho rekonstrukce bude patřit k letošním největším projektům města.

„Práce začnou po skončení letní sezony v září a zkušební provoz by mohl být zahájen v květnu následujícího roku. V červnu 2020 bude otevřeno nové koupaliště,“ sdělila Tereza Hoderová z Informačního centra Opočno, které v současné době plánovanou rekonstrukci veřejnosti představuje na nové výstavě.

K vidění tu bude do konce února. Návštěvníci si zde mohou prohlédnout vizualizace řešení celého areálu, který nabídne i lepší zázemí.

Původní jednoúrovňový dětský bazén obloukového tvaru nahradí dva obdélníkové bazénky ve dvou úrovních spojené skluzavkou a vodními schody. Plavecký bazén bude vyvložkován nerezovým plechem a přibude zde nová široká skluzavka a další atrakce. Nové budou i ochozy a nerezová brodítka se sprchou. Na rozdíl od původního bazénu bude mít nová konstrukce přelivný žlábek po celém svém obvodu. Strojní zařízení bude usazeno do dvou nových podzemních strojoven technologie.

V novém i parkoviště a kemp

Už letos se na koupališti bude rekonstruovat sociální zařízení a převlékací kabiny. Návštěvníci se pak po dokončení koupaliště dočkají i nového parkoviště.

„Sociální zařízení v kempu bude realizováno podle možností rozpočtu města. Nové zázemí kempu Broumar je situováno v severní části areálu v těsné blízkosti sportovních kurtů a vodní plochy. Lehká dřevostavba připomínající boomerang reaguje na pozici hřišť a linii břehu Broumaru. Vytváří chráněný venkovní prostor pro ohniště nebo dětský herní koutek poskytující vizuální i fyzický kontakt s vodní hladinou. Ve spojení s možnou úpravou severní pěšiny za tenisovými kurty vznikne nový atraktivní přístup k zázemí a kempu v doteku vodní hladiny,“ uvádí průvodní text k chystané rekonstrukci.

Pod jednou střechou se nachází dva boxy zázemí a krytý pobytový prostor mezi nimi. V menším z boxů bude recepce a prádelna pro návštěvníky. Ten větší má být využit pro toalety a umývárnu, v nejsevernější části s výhledem na vodní hladinu je umístěna kuchyňka a navazující zastřešená pobytová plocha. Na druhém konci stavby pod přístřeším ochozu se nacházejí venkovní sprchy a umyvadlový žlab..