Výsledky mezinárodního závodu1. Kateřina a Antonín Špinlerovi 1:33,75 min.
2. Karel Bílek, Matouš Bílek 1:34,15
3. Lukáš Trejtnar, Vojtěch Trejtnar 1:35,47
4. Radoslava Černá, Michaela Procházková 1:36,00
5. Daniel Šafář a Radomíra Šafářová + děti 1:36,31
6. Luboš Pelinka, Stanislav Tomáš 1:40,82
7. Markéta Štorková, Tonda a Vojta Špinler 1:42,07
8. Rejda, Rejdová 1:42,88
9. Michal Friček, Markéta Fričková (Rampušák, Kačenka) 1:44,19
10. Jáchym Čer., Vojta + Petr Kovařík 1:48,31

Před čtyřmi lety si v Orlickém Záhoří řekli, že by mohlo být zábavné obnovit tradici jízdy na speciálních saních – rohačkách. „Po vzájemné dohodě vznikl česko – polský projekt realizovaný ve spolupráci s Euroregionem Glacensis na téma tradice a poznání. V dávné minulosti dřevaři v zimě sváželi dřevo z lesů právě na obdobných saních – rohačkách. V létě pak trávu či seno, když na saně připevnili kola," poodhaluje začátky obnovené tradice Jana Matyášová z informačního střediska v Orlickém Záhoří. „Obdobné zkušenosti měla i polští přátelé, takže jsme se rozhodli společně zrealizovat nápad na pořádání závodů na rohačkách. Na polské straně se koná v Mezihoří. Letos se tam pojede později. Polští partneři nás o termínu teprve vyrozumí. "

Premiérový závod v Orlickém Záhoří na svahu Ski areálu Černá Voda se jel v roce 2012 a nyní se měl konat už čtvrtý ročník. Jenže vloni pořádání výjimečného závodu překazila mírná zima. „Nejelo se kvůli nedostatku sněhu," říká Matyášová. „Tentokrát se počasí vyvedlo náramně. Nasněžil čerstvý sníh a během sobotního závodu rovněž sněžilo. Na start se postavilo třicet sedm posádek."
Dvojice na saních má jasný úkol: saně na vrcholu sjezdovky co nejrychleji rozpohybovat a dojet do cílové brány pod svahem v pokud možno co nejkratším čase.

„Pohár pro vítěze letos zůstal v Orlickém Záhoří zásluhou domácí posádky ve složení Kateřina a Antonín Špinlerovi," prozradila Matyášová, přičemž konkurence přijela opravdu zdaleka. „Závod si během krátké doby získal spoustu příznivců. Vedle Poláků soutěžily posádky z Náchodska, od Pardubic či dokonce až z Chrudimska."

Na mezinárodní soutěži v jízdě na saních rohatých nemohli chybět vládci Orlických hor Rampušák a Kačenka. Bájná dvojice nejprve předvedla ukázkovou jízdu a pak se dokonce aktivně zúčastnila závodu.
Rampušák potvrdil, že je oprávněným zimním pánem Orlických hor. Mezi třiceti sedmi posádkami se společně s Kačenkou dokázal vklínit do elitní desítky, když obsadil konečné deváté místo.
„Závod se skutečně skvěle ujal. Poprvé se na start postavilo více než padesát dvojic a nyní se účast blížila čtyřem desítkám. Viděli jsme, že řada lidí se k nám před dvěma lety přijela na závody podívat jako diváci a teď se vrátili s tím, že si zkusí, jaké to je, řídit mohutné saně," všimla si Matyášová. „Také místní chalupáři si už značí do kalendáře termín závodu, aby se ho mohli zúčastnit. Myslím si, že se obnovená tradice saní rohatých skutečně pěkně ujala."