Bylo zvolení exnáměstka hejtmana Karla Janečka do funkce ředitele Kulturního centra města Týniště nad Orlicí (KC) opravdu tak kontroverzní, jak tvrdí týnišťští  divadelníci ve svém otevřeném dopise? Podle členů městské rady nikoli.

Ve společném prohlášení, které vydali včera odpoledne, označili celou kauzu za jednostranně zaměřenou. Média podle nich operují se zkreslenými informacemi.

„Karel Janeček přišel perfektně připravený, s přehledem o kulturním dění v Týništi. Zapůsobil nejlépe dojmem člověka, který má znalosti, zkušenosti a zájem být dobrým ředitelem KC. Při porovnání všech uchazečů vyhrál," prohlašuje oficiálně rada města.

Některé okolnosti Janečkovy kandidatury a následná rétorika na obhajobu jeho zvolení však zdánlivě nahrávají divadelníkům. Konkrétně jejich tvrzení, že šlo o připravenou povolební „trafiku" pro Janečka.

„Brnklo mě to do nosu," říká doslova Janeček, který se údajně jen chopil okamžité příležitosti.

Připravoval se dosluhující náměstek krajského hejtmana Karel Janeček na možnost vedení Kulturního centra již dlouho dopředu?

Deníku Janeček, který se do „konkurzu" přihlásil až na poslední chvíli, prozradil: „Napadlo mě to najednou, když jsem se o výběrovém řízení dozvěděl. Zdálo se mi to zajímavé, navíc bych to měl do práce kousek, bydlím takřka za rohem."

Takovou náhodu ale ve věci nevidí Jan Bohatý, režisér divadelního spolku. On sám dříve asi 25 let vedl tento kulturní dům v Týništi. Proti osobě zvoleného Janečka podle svých slov nic nemá, nelíbí se mu ale způsob, jakým se do funkce dostal.

„Na konci léta se najednou začaly v Kulturním centru střídat různé kontroly. Nemyslím si, že mohly něco zásadního odhalit. Kdyby se něco špatného dělo, museli bychom si toho přece všimnout všichni. Pan Janeček navíc začal být více vidět, starostka poukazovala na jeho zásluhy ve financování kulturních akcí" rozpovídal se Bohatý.

Podle Bohatého všechno nasvědčovalo tomu, že se chystají nějaké změny. Změny, o kterých podle mnohých věděla jen rada města a s nikým je dopředu nekonzultovala.

„Dočasný ředitel Tomáš Kavka si po necelém roce svého působení vybudoval  zázemí. Získal orientaci a kontakty a měl nejlepší předpoklady pro zavádění nových konceptů. A najednou ho nahradili. Museli jsme reagovat otevřeným dopisem. Když se střetne politikaření s kulturou, historicky politika nemá šanci," zakončuje Bohatý.