„Na červnovém zasedání certifikační komise bylo vydáno osm nových osvědčení, která výrobcům udělují právo užívat ochrannou známku Originální produkt – Orlické hory," potvrdil Luboš Řehák, předseda místní akční skupiny Pohoda Venkova, která je regionálním koordinátorem pro udělování známek.

Do společnosti rokytnického pečiva nebo výrobků chráněných dílen Kopeček se zařadily třeba včelí produkty z Brocné nebo paštika a další masné výrobky z Rampuše. Vedle rychnovského se bude napříště chlubit ochrannou známkou také pivo dobrušské.

Zdaleka se ale nejedná pouze o potravinářské produkty. „Ochrannou známku získal i pan Kaplan z Orliček, který vyrábí nábytek, především židle a stoly. Je to taková „orlickohorská IKEA"," řekl s mírnou nadsázkou Luboš Řehák.

Jedno ale mají všichni ocenění živnostníci společné, certifikát by jim měl dopomoci k větší známosti a tím i prodejnosti vlastních výrobků.

Jsou mladá farma

„Šli jsme do toho hlavně kvůli zviditelnění, protože jsme mladá farma působící teprve rok. Takhle se o nás dozví víc lidí z Rychnovska a širšího regionu," uvedl Petr Sokol z Rampuše, který získal hned dva certifikáty. Jeden pro masné výrobky a druhý pro své sýry.

Farmář bere ocenění i jako jistý druh zadostiučinění vůči svým stávajícím i budoucím zákazníkům.

„Lidé, kteří kupují naše výrobky, si mohou být jisti jejich kvalitou. To je zvláště důležité v dnešní době, kdy se neustále z médií dozvídají o tom, že někde se našly plesnivé potraviny," dodal Petr Sokol. Ten by chtěl zkusit štěstí i v soutěži Potravina roku Královéhradeckého kraje, protože věří, že každé ocenění jej posune v očích zákazníků o něco dále. Ti totiž uvidí, že na kvalitě a jejich spokojenosti se neustále pracuje.

Při zatím posledním udílení regionálních značek žádní neúspěšní žadatelé nebyli. Takový závěr certifikační komise je ale podle předsedy MAS Pohoda Venkova spíše výjimečný. Za celou dobu udělování známek neuspěli pouze tři žadatelé.

Je to dáno i tím, že veškeré podmínky pro výrobce jsou na internetu podrobně rozepsány. Každý sám může vyhodnotit, jak reálné šance může mít.

Prvořadou podmínkou je místopisný původ. Subjekt musí působit v hranicích regionu a daný výrobek musí vzniknout na jeho území. Zaručena musí být také kvalita a šetrnost výroby k přírodě. Oceňuje se také délka tradice a jedinečnost řemeslného provedení.

Kdo nově získal regionální značku

Dobrušská piva – Staročeský pivovárek Dobruška
Český slad, světlý – Staročeský pivovárek Dobruška
Nábytek Kaplan – Orličky
Masné výrobky z Rampuše
a Sýry z Rampuše – Petr Sokol
Dřevěné hrábě a násady – Zbyněk Nožka, Jamné nad Orlicí
Ručně paličkované krajky – Krajkářská škola Vamberk
Včelí produkty z Brocné – Jiří Moravec