Čtenářka se ptá: Pomáhá pití čaje na posílení imunity?A jaký čaj je lepší? zelený, černý, nebo ovocný?
Odpovídají lékárnice z lékárny v nemocnici v Broumově.

Základem pro posilování imunity je pravidelná a vyvážená strava bohatá na vitamíny a minerály, zejména na selen a zinek. Důležitý je dostatečný přísun tekutin, který lze doplnit i pitím čaje. Zelený i černý čaj se vyrábějí z listů čajovníku čínského, každý ale jiným postupem.
K posílení imunity je vhodnější pro své obsahové látky zelený čaj, u něhož jsou zkoumány i jeho účinky antioxidační a protinádorové. Důležitý je postup přípravy tohoto nápoje.

Lístky zeleného čaje se zalévají vodou prošlou varem, ale zchladlou přibližně na 70 80 °C, doba louhování je různá a záleží na konkrétním čaji.
Bylinné směsi na posílení imunity zpravidla obsahují kořen třapatky (echinacey), šípek, květ černého bezu a plod rakytníku, které příznivě působí na odolnost organismu, dále jsou zastoupeny složky ovlivňující trávicí systém, například nať meduňky a máty.
Pití čaje lze tedy dle lékárnice jedině doporučit.