Dlouhé čekání na pořádnou vodní spršku si čtvrteční počasí vynahradilo měrou vrchovatou. Bouřky, které se prohnaly nad východem Čech, vyplavily sklepy, parkoviště obchodních center a některé silnice „vyzdobily“ nánosy bahna. Po vodní průtrži, kterou doprovázelo i krupo-bití, měli plné ruce práce hlavně hasiči.

Od 16. hodiny odpolední přijalo krajské operační a informační středisko asi čtyřicítku hlášení. „Po silné bouřce, která se prohnala krajem, nestíhala často odtékat voda do kanalizace, a zaplavila tak sklepy domů. V domech končila také voda a bahno, které stékalo z polí,“ informovala mluvčí krajských hasičů Martina Götzová. Vodu odčerpávali například hasiči na několika místech v Hradci Králové a Smiřicích. Zde se dostala voda i do místní školky v ulici Kršovka, kde zaplavila kotelnu. O technickou pomoc spojenou s čerpáním vody volali také například občané Jetřichova a Machova na Náchodsku, Žirecké Podstráně, Stříteže a Hajnic na Trutnovsku.

Se svojí knihou A Proper Woman válcuje Thavry Thon převážně mužský knižní trh v Kambodži.
Kambodžanka z „Hradce“ doma boří knižní trh a miluje bramborový salát

„Například v Hajnicích se nejprve odplavil kus pole s bahnem a vše mířilo směrem do vesnice. Místní dobrovolní hasiči museli začít plnit pytle pískem, protože voda ohrožovala rodinné domy. Voda poté stékala z lesa i do místního domova pro osoby se zdravotním postižením, kde zaplavila vstupní chodbu,“ popsala dramatické chvíle mluvčí hasičů.

Hliněná vlna

Pytle s pískem byly v pohotovosti také v Křinicích na Náchodsku, kde přívalový déšť rozběsnil potoky stékající z Broumovských stěn a Javořích hor do Broumovské kotliny. Rozvodněný potok v Křinicích se na třech místech přelil přes silnici a u hlavní křižovatky ohrožoval rodinný dům.

„Projela jsem vesnici proti proudu, a na horním konci to docela šlo. Když jsem sjela dolů, tak už nepršelo, tak si říkám dobrý. Ale po chvíli přišel si půl metru vysoký příval kalné vody z polí,“ popsala následek průtrže starostka Křinic Libuše Rosová, kterou rychlý vzestup hladiny potoka překvapil. Hasiči z Broumova a Křinic dovezli pytle s pískem (110 ks) a použili dřevěné podlážky na ohrazení nebezpečného místa. „Zatím se nikdo neozval, že by měl nějaké škody nebo zaplavený sklep. Místní se k tomu umí postavit,“ dodává starostka.

Klášterní ulice - nová divadelní hra Klicperova divadla v Hradci Králové v režii Davida Drábka,
OBRAZEM: Premiéra! Klášterní ulice v režii Davida Drábka