Sněhem pokryté nádvoří, vonící cukroví, punč a skořice, do toho vánoční koledy a vystoupení malých i velkých. Už jenom čtyři dny zbývají do vypuknutí akce, kterou tato slova vystihují.

Ve středu 12. prosince se nádvoří rychnovského Kolowratského zámku zaplní řemeslníky a jarmarečníky, pódium obsadí děti ze základních, mateřských škol a ZUŠ z Rychnova nad Kněžnou. V pravé poledne totiž vypukne tradiční již sedmý ročník Rychnovských zámeckých adventních trhů, avšak letos s jednou obrovskou novinkou.Do akce se zapojil Rychnovský deník, který přichází s unikátním projektem, při němž pět klasických koled spojí celou Českou republiku.

Zastavte se a pojďte si spolu s námi zazpívat a zapomenout na běžný shon. Akce Česko zpívá koledy se ve stejnou dobu uskuteční ve všech okresech Česka. Rychnov tak nemůže chybět.

V podání sboru Mezissimo z Českého Meziříčí tak zazní pětice nejznámějších českých koled. Kdo by koledy Narodil se Kristus Pán, Půjdem spolu do Betléma, Nesem vám noviny, Dej Bůh štěstí tomu domu a Pásli ovce Valaši neznal nazpaměť, nevadí. V den jarmarku najdete malý zpěvník přímo v Rychnovském deníku. Kromě nich v podání dětí zazní i další pásmo vánočních písní jako jsou Jak jsi krásné neviňátko, Já malý přicházím koledovat nebo Vzhůru bratři milý.

Vystoupení dětského sboru však není jediným programem. Během odpoledne, kterým vás provede moderátor Jan Dušek, se nádvořím ponesou také koledy a písně z nového vánočního CD rychnovského dětského sboru Carmina a Mladého týnišťského bigbandu. Potkáte i pravého flašinetáře a budete si s ním moci zabroukat tu svou písničku.

Svůj stánek zde bude mít i kavárna Láry Fáry občanského sdružení Pferda, která nabídne svou jedinečnou vánočku či cukroví, preclíky nebo svařené víno. Od 15 hodin, kdy bude oficiálně akce zahájena se můžete těšit na vystoupení  dětí z mateřských a základních škol či ZUŠ v Rychnově nad Kněžnou, opočenských mažoretek Colloredo nebo Carminy Alty či zpěvačky Livie Kuchařové.

O impozantní závěr se postará po 20. hodině  Lovecké Trio z Hradce Králové. Zvuk horny se stane tou správnou předvánoční tečkou.

Navíc vstupné na akci je dobrovolné, avšak vybrané peníze poslouží dobré věci. Věnovány budou občanskému sdružení Orion, které pomáhá rodinám s hendikepovanými dětmi, na zakoupení relaxačního lehátka. Přijďte se pobavit a tak trochu se zastavit a zasnít!

Program VII. Rychnovských zámeckých adventních trhů aneb vánoční akce Česko zpívá koledy

12.00 - Zahájení jarmarku vyzváněním zvonů v zámecké zvonici
15.00 - Slavnostní zahájení zástupci pořadatelů
15.00 – 17.30 - Vystoupení dětí základních, mateřských škol a ZUŠ z Rychnova nad Kněžnou
17.45 - Vystoupení mažoretek Colloredo Opočno
18.00 - Česko zpívá koledy s Deníkem, Vystoupení dětského pěveckého sboru Mezissimo z Českého Meziříčí
19.00 – 20.00 - Vystoupení Livie Kuchařové a následně rychnovského sboru Carmina Alta
20.15 - Závěr v podání Loveckého Tria Hradec Králové

Během celého odpoledne se bude konat jarmark na nádvoří zámku, kde se představí řemeslníci z celé republiky. 
K zakoupení a obdivování budou vánoční ozdoby, keramika, dárkové předměty, zvonky a zvonečky, k chuti přijdou sladké vánočky, drobné cukroví, trdelníky, preclíky, klobásky a zahřeje tradiční punč či svařené víno. Během dne budou znít koledy z nového vánočního CD rychnovského sboru Carmina a na nádvoří potkáte i pravého flašinetáře.
Nebude chybět ani rychnovská kavárna Láry Fáry, která Vám nabídne své dobroty, ale představí i další výrobky od hendikepovaných spoluobčanů.