Voda ke koupání
je zatím kvalitní
Krajská hygienická stanice pravidelně kontroluje stav a kvalitu vody v koupacích oblastech – a to jak na koupalištích, tak v přírodních nádržích i rybnících.

Vzhledem k vývoji počasí stanice upozorňuje na platnost výsledků laboratorních rozborů k uvedenému datu odběru. U koupališť ve volné přírodě, nádrží ke koupání a koupacích oblastí nelze vyloučit změnu v jakosti vody ke koupání v důsledku přívalových srážek a možných splachů z okolí.

Dále upozorňuje na skutečnost, že jakost vody je sledována pouze na vodních plochách uvedených na jejích webových stránkách. Na ostatních vodních plochách není kvalita vody monitorována a koupání je zde na vlastní nebezpečí.

Kde se tedy můžete bezpečně ponořit do vody, najdete na:
www.khshk.cz

Přírodní koupaliště ve Včelném se může pochlubit kvalitní vodou a stejně jsou na tom i další koupaliště v okrese.

Na umělých koupalištích je voda pro koupání vyhovující.

Radost z léta, které nepřipomíná podnebí na poušti, mají například houbaři. Koho však „tento způsob léta" netěší, jsou provozovatelé koupališť.
Těm nezbývá nic jiného než počítat ztráty a doufat, že se tropy přece jen – aspoň na chvíli – dostaví.

Koupaliště v letošním létě značně strádají, slunečných dnů není dost. „Letos je to bída, opravdu velký podprůměr. S minulým létem to nemůžeme vůbec srovnávat," uvedl Marián Šípoš, provozovatel kosteleckého koupaliště.

I když koupaliště nabízejí i řadu jiných zábavných aktivit, návštěvníci chodí primárně kvůli vodě a osvěžení.
A kdo by se šel koupat, když není slunečno?

Před letošním létem prošla řada koupališť různými úpravami. Jednak už neodpovídala hygienickým požadavkům, nebo byla značně zastaralá. Teď se investované peníze vracejí jen pomalu.
„I když jsme koupaliště navštěvované i z širokého okolí, musím říct, že letos návštěvníků značně ubylo," nechává se slyšet Milena Kábrtová, správkyně koupaliště v Opočně.

Podle dlouhodobých předpovědí to navíc vypadá „bledě". Rtuť teploměru by se neměla dostat přes třicítku minimálně do začátku září. Pokud se tedy meteorologové nepletou.
A když nepřijde tropické babí léto, bude sezona pro provozovatele koupališť zklamáním. Více slunečných dní se dá podle předpovědi očekávat v první polovině srpna. Sucho, které panovalo vloni, podle všeho letos nehrozí, pršet má v dalších dnech poměrně často.

Tereza Župová