O její zřízení usiluje již několik let spolek Údolí Kačerov, tento záměr se ale u některých setkal s odporem. Povětšinou jde o místní chalupáře, bojí se, že by jim vyhlášení památkové zóny zkomplikovalo například opravy jejich objektů. Podepisovali dokonce petici. „Lidé, kteří projekt nepodporují, mají zřejmě obavy z toho, že se jim prodraží a prodlouží opravy nemovitostí, protože bude třeba odborného stanoviska památkářů," vysvětluje obavy místních chatařů a chalupářů Ivan Pártl, starosta Zdobnice, pod kterou Kačerov spadá.

Horská osada Kačerov
Kačerov leží v Orlických horách – jedenáct kilometrů od Zdobnice.
Trvalý pobyt v této vesnici mají pouze čtyři obyvatelé. Velkou část objektů zde tvoří chaty a chalupy.
Dominantou je barokní kostel sv. Kateřiny se hřbitovem a budova bývalé školy.
Kačerov se nachází mezi lesy v nedotčené přírodě, chaty a chalupy představují původní lidovou architekturu.


Předešlé i současné obecní zastupitelstvo vznik památkové zóny schválilo. „Minulé zastupitelstvo bylo pro a my nemáme důvod toto stanovisko měnit. Chceme záměr podpořit, a to například kvůli rozvoji turismu v této lokalitě," dodává zdobnický starosta.

V budoucnosti by se díky tomuto statusu mohlo obci lépe dařit při získávání dotací – například na opravu kačerovského kostela, který je zdejší dominantou. Kačerov má pouze čtyři stálé obyvatele, jedním z nich je Miroslav Uškrt, který je také místopředsedou spolku Údolí Kačerov a již několik let usiluje o zřízení památkové zóny v této lokalitě. S odpůrci rozhodně nesouhlasí.

Tvrdí, že by si osada určitě status památkové zóny rozhodně zasloužila. „Považuji to za velmi pozitivní záchranu historických hodnot. Nechápu lidi, kteří tuto možnost obětují jen proto, že si nebudou moci před domem vysázet túje," svěřuje Miroslav Uškrt.

O tom, zda bude Kačerov památkovou zónou, musí rozhodnout Ministerstvo kultury. Ale ani místní obyvatelé a chalupáři nezůstali stranou dění a měli možnost vyjádřit své názory a postoje. V současné době už ve Zdobnici čekají na veřejné projednání, které se bude v konat blízké době. Na něm by měl padnout konečný verdikt. O tom, jestli se Kačerov památkovou zónou stane či ne, vás budeme dále informovat. Přineseme také další fotografie lokality a dáme prostor těm, kteří s tímto záměrem nesouhlasí a které se Deníku zatím nepodařilo zkontaktovat.

Osada Kačerov 
v nedotčené přírodě

Kačerov je vesnička v Orlických horách, která si jako jedna z mála dokázala zachovat původní ráz. Najdeme tu pouze několik desítek chalup v malebném údolí. Místní obyvatelé tu nemají vodovod a na některých místech není k dispozici ani elektřina.

Horská osada se může pochlubit pozdně barokním kostelem svaté Kateřiny, který byl postaven v letech 1796 až 1798. V současné době na kačerovském kostele opravují věž a zvonici.

V jeho těsné blízkosti se nachází také bývalá škola, kterou by zdobnické zastupitelstvo taktéž rádo opravilo. Zatím ale není v jejich vlastnictví. „Jedná se o klasickou malotřídku, která si o celkovou rekonstrukci doslova žádá," prozrazuje zdobnicky starosta Ivan Pártl.