„Že byla zrušena? O tom ani nevím," uvedla překvapená spolumajitelka hospody U Sluncí v Týništi nad Orlicí Eva Unger. U nich se prý kořalka tolik nepila, zákazníci spíše chodili na pivo a na víno.

„Samozřejmě, že nám prohibice ovlivnila tržby, mohlo to být ale asi jen v deseti procentech," řekla Eva Unger, podle níž byl zákaz prodeje tvrdého alkoholu nesmyslný.

„Neviděla jsem zase tak moc velký účinek. Stejně si myslím, že kdo chce nebo má lahve doma, tak ji vytáhl. Hospody většinou odebírají od velkododavatelů, máme všechno zboží na fakturu a lahve jsou kolkované," nechápala spolumajitelka hospody.

Co budou dělat s otevřenými lahvemi, zatím neví, teprve to budou s manželem řešit. Více než dvacetiprocentní alkohol zatím vůbec prodávat nebudou, ani nemají nakoupený nový.

„Takže o víkendu budeme určitě ještě bez tvrdého. Zatím to řešit nebudu, protože počkám, jak to všechno dopadne. My toho zase nemáme tolik, aby mi to dělalo těžkou hlavu nebo mě to tížilo," dodala Eva Unger s tím, že pravděpodobně nakoupí alkohol nový, aby se nemusela zatěžovat testováním toho stávajícího.

Možnost nechat si testovat otevřené lahve zvažuje Jaroslav Černý z pohostinství v Pohoří. „Buď je nechám otestovat, nebo si je dopijeme v soukromí. Zatím přesně nevím, co s nimi. Ještě jsem ani nekoukal, kolik jich mám," přiznal Jaroslav Černý, který je rád, že prohibice skončila.

Lahve s „tvrdým" se vrátily i do obchodů. Také jsou rádi, že se konečně kšefty znovu více rozjedou. „Samozřejmě že všichni obchodníci nadávali, to je jasné.

Pro nás je to také dobře, kvůli tržbě. Mně jako abstinentovi to bylo úplně jedno, ale samozřejmě, že je to jenom můj abstinenční názor," vysvětlila Petra Madincová, prodavačka v obchodu v Černíkovicích.

Názor odborníka

Po přechodnou dobu by měly být prodej nebo rozlévání alkoholu, který není nově okolkovaný nebo u něj nebude doložen původ pomocí rodokmenu, trestným činem. Je to správná cesta? A neměla by změna být trvalá?

IVANA JEŽKOVÁ, tisková mluvčí Policie Královéhradeckého kraje

Každé opatření, které povede k ochraně spotřebitele, je správná cesta. Jakým způsobem bude ale případné porušení nařízení ministra zdravotnictví sankciováno, to bude s největší pravděpodobností záležet na individuálním posouzení konkrétního případu. Pokud budeme přivolaní nebo sami zjistíme svou kontrolní činností nesplnění podmínek, budeme případ oznamovat jako správní delikt ke správnímu orgánu. Pokud by byl v nabízeném alkoholu prokázán metylalkohol, případ budeme posuzovat v trestně-právní rovině. V těchto případech se jedná o naši kompetenci.  V tuto chvíli se jedná o změně legislativy, která není v naší kompetenci.