Než se v neděli po ránu vydáte na vlak, rozhodně byste si měli zkontrolovat, zda vám stále jede ve stejnou dobu. Od 9. prosince začne platit nový jízdní řád a České dráhy se změnami neváhaly ani na Rychnovsku.

Cestující se mohou těšit spíše na změny k lepšímu. Ales᠆poň na některých tratích. Nově dojde k rozšíření spojů mezi Rychnovem nad Kněžnou a Častolovicemi. Cestující od neděle budou moci vyrazit z okresního města do Častolovic v 10.02 hodin a zpět v 10.44 hodin.

„Touto změnou dojde k zajištění pravidelných hodinových intervalů na trati Častolovice – Solnice po celý den," objasnil mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský.

O jeden spoj přijdou, ale přibudou další

Stejně tak zaměstnanci kvasinského závodu Škodovky budou mít trochu více času, aby stihli odpolední spoj.

Ze Solnice vyjede o tři minuty později ve 14.19 hodin. Naopak o ranní spoj před pátou hodinou obyvatelé města přijdou. Ze Solnice vyjížděl vždy v 4.41 hodin. V novém jízdním řádu s ním dráhy nepočítají. Spoj vyjede v 4.52 hodin z Rychnova.

„Ještě jsem ani do nového jízdního řádu nekoukal, ale pokud nedojde k nějakému razantnímu rušení spojů, pak mi vcelku vyhovuje. Jezdím s ním téměř denně," říká Jan Dušek. Podle něj by mohlo jezdit více spojů do Solnice, ale dá se to prý pohodlně zvládnout i autobusem.

Další novinku si budou pochvalovat především v Borohrádku. „Spěšné vlaky Choceň – Náchod – Meziměstí budou nově zastavovat v Borohrádku. Zákazníci v této stanici budou mít rozšířenou nabídku o 2,5 páru vlaků. Navíc současný vlak Sp 1845 z Čermné nad Orlicí, který vyjížděl v 7.12 hodin do Hradce Králové, pojede již ze stanice Choceň, a to v 6.58 hodin," upřesnil mluvčí.

Do hor s kolem 
už častěji

Další změna nastane i u spojů směrem na hory. Avšak projeví se až na jaře. U dvou spojů z Doudleb do Rokytnice v Orlických horách a zpět přibude v řazení vagonů vůz pro cyklisty. Z Doudleb půjde o spoj v 7.52 a 10 hodin, z Rokytnice zpět zase v 9.17 a 17.21 hodin.

„To by mohla být příjemná změna, i když já jsem spíš využíval cyklobusy. Mají širší síť a jsou dle mého názoru pohodlnější," poznamenal Martin Zaňka z Kostelce nad Orlicí.

Cestující si budou muset v některých případech zvyknout především na drobné minutové posuny odjezdů a také dojde u některých spojů k nutnosti přestupů. Nový jízdní řád bude platit do 14. prosince příštího roku.