Stavební a montážní dělníci, kuchaři, číšníci, řidiči či prodavačky. Profese, které jsou v poslední době na Rychnovsku žádaným zbožím. Kvůli extrémně nízké nezaměstnanosti a neskonale lepším platovým podmínkám například v kvasinské Škodovce má mnoho zaměstnavatelů problém získat pracovníky či udržet ty stávající.

„Sehnat prodavačku nebo vedoucí prodejny je nadlidský výkon, který trvá více než dva roky,“ uvedl zástupce kosteleckého obchodního družstva Orlický konzum František Kunčar s tím, že s nejhorší situací se potýkají prodejny potravin v Borohrádku, Albrechticích nad Orlicí či Českém Meziříčí, kde chybí jak vedoucí prodejny, tak zástupce.

„Z tohoto důvodu byla v této prodejně například i zkrácena otvírací doba jen do půl čtvrté odpoledne, což je pro tuto střediskovou obec nevyhovující,“ dodal František Kunčar.

Hlad je po zaměstnancích napříč obory

Rekordně nízká nezaměstnanost, která se podle březnových statistik pohybuje kolem 1, 25 procenta, na druhé straně dlouhodobý „hlad“ po zaměstnancích napříč obory. Tak by se dala stručně charakterizovat situace na trhu práce v okrese Rychnov nad Kněžnou.

„Ke konci března měli zaměstnavatelé v tomto regionu největší zájem o operátory výroby a montážní dělník. Dále o strojírenské profese, stavební dělníky a řidiče,“ uvedla tisková mluvčí Úřadu práce ČR Kateřina Beránková s tím, že v oblasti služeb mimo jiné chybí například i kuchaři a číšníci.

Rychnovsko, které dlouhodobě „drtí“ ostatní okresy rekordně nízkou nezaměstnaností, na druhou stranu tíží začarovaný kruh, kdy mnoho firem marně shání pracovní síly.

Žádané profese. Ilustrační foto.
Hledá se čtvrt milionu zaměstnanců. Které profese scházejí v okresech?

„Nejsou lidi.“ Platí to i v obou krajích na východě Čech

Východní Čechy - Jsou to především manuální profese: prodavačky, kuchaři, klasičtí dělníci k pásům do výroby (moderní terminologií operátoři), řidiči, ale také učitelé.

To jsou nejnedostatkovější profese (nejen) v našem kraji. Slovy klasika, nejsou lidi. Chybějí šikovní řemeslníci a všeobecně lidé pracující manuálně. Platit je zlatem, chtělo by se říct. Ostatně, současná válka mezi obchodními řetězci v přeplácení prodavaček je toho důkazem.

Není se čemu divit. Při současné, historicky nízké dvouapůlprocentní nezaměstnanosti, kdy je v kraji bez práce pouhých 9000 lidí, úřady práce nabízejí přes 24 tisíc volných míst. Největší hlad je právě po manuálních pracovnících.

„Struktura poptávaných pracovníků je dlouhodobě stejná. Firmy chtějí operátory k výrobním linkám, řidiče kamionů či autobusů, zástupce technických profesí, ale také kuchaře, číšníky, nově s nástupem jara přibývají také sezonní uplatnění v zemědělství nebo cestovním ruchu,“ řekl ředitel krajského úřadu práce Petr Klimpl.

Nezaměstnanost se bude v příštích měsících právě kvůli sezonním pracím a dále rostoucí ekonomice nejspíš dále snižovat, takže sehnat zaměstnance bude stále náročnější.

Dokonce i hejtman Martin Netolický z ČSSD, která jako levicová strana dbá na co nejvyšší zaměstnanost, uznal, že v kraji nyní máme plnou zaměstnanost. Uplatnění nemají jen ti, kteří makat vysloveně nechtějí.

„Řada zaměstnavatelů by kvůli nedostatku českých pracovníků přivítala příchod kvalifikovaných zahraničních zaměstnanců. Zatím je někteří využívají na krátké brigády,“ dodal Klimpl.