„Výplaty sociálních dávek nepojistných systémů už u nás nebudou realizovány. Celý systém a agenda, kterou máme, přechází pod úřad práce,“ řekl František Vogl, vedoucí odboru sociálních věcí v Rychnově.

Paradoxem však je, že nejprve se z úřadu práce zaměstnanci propouštěli, a nyní se zase nově nabírají.

„Nejprve jsme masivně propouštěli, protože úřady práce se potřebovaly výrazně zeštíhlit, a teď se počty doplňují lidmi z městských úřadů. Ta práce je ale nyní vykonávána menším počtem lidí,“ uvedl ředitel kontaktního pracoviště Úřadu práce v Rychnově nad Kněžnou Petr Richtera.

František Vogl považuje změnu v místě vydávání sociálních dávek za pozitivní.

„Na jednu stranu stát konečně určil jedno výplatní místo, doteď to bylo roztříštěné. Avšak velkým minusem je to, že se všechno dělá velmi narychlo a ještě zdaleka není všechno připraveno. A to přestože je otázkou pouze několika dnů, kdy se vše spustí,“ uvedl Vogl.

Sociální odbor má již nachystány spisy i předávací protokoly, avšak na úřadě práce se teprve instalují potřebné programy. Připraveny jsou také pracovnice, kterých z rychnovského městského úřadu přešlo pod úřad práce šest. Přesto se však i nadále budou dávky vyplácet na městském úřadě v Rychnově.

„Stejně se to ale ze strany úřadu práce, ne místního, ale republikového, honí narychlo. Přesto je na jejich webových stránkách napsané, jak všechno perfektně probíhá,“ kroutí hlavou Vogl. „Troufám si tvrdit, že do roka si všechno sedne a lidi si zvyknou. Teď je to ale všechno vyloženě v kalupu, neboť to schválili před nedávnem a od 1. ledna to poběží. Takže naše pracovnice se musí všechno učit za pochodu,“ dodává vedoucí sociálního odboru.

Od nového roku bude také nově otevřeno kontaktní pracoviště Úřadu práce v Kostelci nad Orlicí, kam budou moci dojíždět lidé z Kostelce nad Orlicí, Doudleb nad Orlicí, Týniště nad Orlicí a také z Častolovic. Pracoviště bude umístěno v budově městského úřadu.

„Zřízení pracoviště nebylo na náš popud, ale je dobré, že lidé to budou mít blíže. Na druhou stranu se na úřadě zvýší frekvence lidí, což bude náročnější jak na komunikaci, tak i třeba na úklid,“ řekl kostelecký starosta Jiří Bartoš. „Naši zaměstnanci, kteří dosud byli v kancelářích, které musíme poskytnout, přecházejí pod úřad práce. Proto nám prostory chybět nebudou,“ dodal starosta.


Kam pro jakou dávku

Sociální dávky pomoci

• v hmotné nouzi

• osobám se zdravotním postižením

• příspěvek na péči

si lidé budou moci vyzvednout na kontaktních pracovištích Úřadu práce v :

Rychnově nad Kněžnou - dávky si bude možné vyzvednout také v přízemí na městském úřadě

Kostelci nad Orlicí

Dobrušce

Sociální dávky hmotné nouze budou dále vypláceny v:

Týništi nad Orlicí

Rokytnici v Orlických horách