V dobách, kdy nebyla průmyslově vyráběná barviva, se odstíny získávaly namáčením do výluh. Intenzita odstínu záležela na tom, jak dlouho zůstalo vajíčko v barvě ponořené.
Oranžová: odvar z cibulových slupek
Fialová: šťáva z borůvek
Světle žlutá: lipový květ, nebo kmín
Zelená: voda ze špenátu
Citronově žlutá: kopřivový kořen nebo z mladého žita
Žlutá: šafrán
Hnědá: odvar z dubové kůry
Červená: odvar ze slupek červené cibule
Modrá: odvar z olšové kůry
a octa nebo z červeného zelí
Rezavá: čaj
Růžová: šťáva z červené řepy
Fialová: šťáva z borůvek
Světle žlutá: lipový květ, nebo kmín
Zelená: voda ze špenátu
Citronově žlutá: kopřivový kořen nebo z mladého žita
Žlutá: šafrán
Hnědá: odvar z dubové kůry
Červená: odvar ze slupek červené cibule
Modrá: odvar z olšové kůry
a octa nebo z červeného zelí
Rezavá: čaj
Růžová: šťáva z červené řepy
(jh)