Ceny táborů se liší podle délky trvání a jejich formy a náročnosti přípravy.

Záleží také na tom, zda je to i s ubytováním a stravou nebo bez.

Příměstské tábory jsou levnější, většinou se totiž konají přímo v „Déčku" nebo v jeho blízkosti.

Cena těchto táborů se pohybuje kolem jednoho tisíce korun, záleží na tom, zda tu mají děti i stravu.

Pobytové tábory se pak mohou vyšplhat až k částce zhruba 4 000 korun, zpravidla se ale částka pohybuje okolo 3 000 korun.

Základním faktorem, který ovlivňuje cenu, je to, jak složitá je příprava pobytu, zda musí být hrazena doprava.

Pokud se tedy jedná o pobyt například až v zahraničí, cena je oproti pobytovým táborům u nás rozdílná. Pobytový tábor u moře v Chorvatsku tak vyjde na částku přes 6 000 korun.

Naopak pobytový tábor u nás v republice o délce čtrnáct dní vyjde přes 3 000 korun.

Pokud ale chcete mít své ratolesti pod kontrolou a prožít s nimi pěkné dny, můžete jet s nimi.

Existují totiž i tábory pro rodiče s dětmi

Některá místa jsou totiž dosud volná.

Tábory nabízejí převážně domovy dětí a mládeže, velice osvědčené jsou prý příměstské tábory, na které děti dochází ve všední dny a přespávat mohou doma.

Velikým lákadlem zejména pro malé děti jsou pak také tábory pro rodiče s dětmi, kam může vyrazit například celá rodina.

Náplň jednotlivých táborů se liší, zpravidla se to odvíjí od vedoucího, který si sám zvolí určitou variantu.

„Tábory se plní, ale stále se najdou i volná místa, například na tábor Hvězdná Kupa nebo Zvířátka na venkově. Veliký zájem je o příměstské tábory, ty se konají od pondělí do pátku, děti ráno přijdou a odpoledne jdou zase domů,“ prozrazuje zástupkyně ředitele rychnovského Déčka Martina Fajglová.

Ta také dodává, že příměstské tábory mohou děti navštěvovat přes celé prázdniny. To je výhodné zejména pro rodiče, kteří musí přes léto chodit do práce, děti si zatím užijí zábavu.

Dle slov ředitele Domova dětí a mládeže v Rychnově Josefa Solára se mohou na příměstské tábory zájemci hlásit stále, a to

v budově Déčka, tyto tábory totiž nejsou nijak kapacitně limitovány.

Příměstské tábor si můžete zkusit také v Týništi nad Orlicí, zde pořádají takzvané sluníčkové tábory v budově Domova dětí a mládeže Sluníčko.

„Děti si tu mohou zahrát různé hry, nechybí samozřejmě ani cyklovýlety a večer mohou jít spát domů. Většina jich ale zůstává i na noc. Už čtvrtým rokem pořádáme tábor pro rodiče s dětmi, ten je také velmi oblíbený,“ svěřuje za týnišťský Dům dětí a mládeže Sluníčko

Eva Jenčíková.

Na některých místech díky velikému zájmu ze stran rodičů a dětí vypsali další termín tábora.

„Jedná se o příměstský tábor První expedice do pravěku, zájem o něj je opravdu veliký. Jako novinku jsme letos připravili také tábor u moře, účastníci si chtěli vyzkoušet pobyt v chorvatských vlnách, a tak se pilně hlásili, pobyt je už plně obsazen,“ vysvětluje ředitelka Domova dětí a mládeže v Kostelci nad Orlicí Petra Hladká.

Dle jejích slov se velmi osvědčil i vodácký tábor, ten se letos bude konat na řece Lužnici.

Některé pobyty ale nenabízí pouze zábavu, děti se na nich totiž mohou vzdělávat. V kosteleckém déčku nabízí například pětidenní pobytový tábor Dobytí Londýna, kde se mohou děti vzdělávat v anglickém jazyce.

Obdobnou variantu si mohou vyzkoušet malí zájemci také v Domově dětí a mládeže v Rychnově , jedná se o angličtinu s Amy, což je rodilá mluvčí. Popovídat si anglicky mohou děti ve věku od osmi do dvanácti let.

Dětské tábory nenabízejí pouze „Déčka“ , ale také různé spolky a sdružení. To je například Pionýrská skupina Dobruška, zde turisticko – horolezecký oddíl pořádá tábor na téma Souboj titánů.

Ani dobrušští skauti nijak nezahálí, i s nimi se mohou členové Junáka vydat za dobrodružstvím.

Možnost zábavy pro děti nabízí i firmy. „Dceru jsem letos přihlásila na tábor, který nabízeli u přítele v práci. Byla už loni, moc se jí tam líbilo. Cena byla také velmi výhodná,“ prozradila Marcela Ž. z Rychnovska.

Náplň táborů v okrese je opravdu rozličná, vaše ratolesti se mohou dostat do světa pohádek, zatancovat si , projet se na koni, zkusit si divadlo, vesmírné dobrodružství, cestu kolem světa. Mohou se ale naučit také anglicky. Hlavním tématem může být i pohyb, jako například míčové hry.