Za rok a několik týdnů by z kvasinské automobilky mělo vyjet první zcela nové velké SUV, přezdívané Snowman. Jak už Rychnovský deník informoval, nebude jediným novým produktem, který se v závodu bude v budoucnu vyrábět. Přibude k němu také další SUV, tentokráte značky Seat, která je stejně jako Škoda součástí koncernu Volkswagen.

Ačkoli to zatím nikdo přímo nepotvrdil, je jasné, že se v okolí i vně automobilky odehrají velké změny. A to jak stavební, tak personální.

Škoda Auto tvrdí, že informace o tom, že by měl závod nově přijmout až tři tisíce zaměstnanců, jsou nepravdivé. Je však vysoce pravděpodobné, že nová pracovní místa vzniknou. A to nejen přímo v závodu, ale také u dodavatelských firem Škodovky, které již sídlí v jejím okolí, i u těch, které by mohly vyrůst v médiích často diskutovaném průmyslovém parku.

To by znamenalo příliv nových obyvatel do okresu. Ačkoli jsou na úřadech práce na Rychnovsku evidovány stovky lidí, na určité pozice se díky potřebné vyšší kvalifikaci nejspíš dostanou lidé takzvaně „přespolní".

Kolik nových obyvatel okres získá, se teprve uvidí. Již nyní je však jasné, že v některých oblastech běžného života by mohly nastat problémy. Například některé ordinace zubních lékařů již nyní hlásí „stopstav". V podstatě to znamená, že nové pacienty přijímají jen v případě, že se některý pacient odstěhuje, změní lékaře nebo zemře.

Naději na přijetí by někteří noví obyvatelé mohli mít například u stomatologa Jiřího Zdeňky v Solnici. I on však podotýká, že má pacientů velmi mnoho. „Nemohu říct, že bych nikoho nepřijal, ale vždy záleží na domluvě. Snažím se pomoci, ale rozhodující je, aby se pacient o své zuby dobře staral a dbal o ně. Nepřijal bych nikoho, komu je to jedno," prozradil lékař.

Problém by neměl v okolí automobilky vzniknout u praktických lékařů. Jak prozradil například Luboš Juza, který provozuje ordinaci v Solnici, která leží v blízkosti Kvasin. „Přijímáme nové pacienty, kteří bydlí v Solnici či naší spádové oblasti. Určitě se nestane, že bychom odmítli někoho, kdo se sem přistěhuje a měl by zájem navštěvovat naši ordinaci," prohlásil.

I v solnické základce tvrdí, že se není čeho obávat. Pokud by se do oblasti přistěhovaly nové rodiny s dětmi, jejich ratolesti škola přijme.

„Máme volná místa, nemyslím, že by to byl velký problém," prozradila zástupkyně ředitelky školy Lenka Hovorková. Podobně jsou na tom i další školy v okolí.

Uvidí se za rok

Horší situace by však mohla nastat ve školkách. Do některých je problém dostat děti již dnes, což je známý problém. Dá se předpokládat, že pokud by se do okolí automobilky přistěhovalo hodně malých dětí, problém se bude řešit.
Moudřejší však všichni budou nejdřív za rok. Pro rychnovský okres by ale příliv nových obyvatel znamenal spíš pozitiva, a to především z ekonomického hlediska.