Stačilo trochu zapršet a na antukovém oválu stála voda, obrubníky byly popraskané a vytrhané, oplocení dosluhovalo – tak vypadal rychnovský atletický stadion ještě před rokem. Právě včera byl po rozsáhlé rekonstrukci znovu oficiálně uveden do provozu.

„Včetně projektové dokumentace stála rekonstrukce stadionu řádově 19 milionů korun, přičemž ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy přispělo dotací ve výši asi 14 milionů korun. Je tu nová atletická dráha, od základů až po tartan, dělala se nová doskočiště, všechny sektory - na vrh koulí, na trojskoku, skoku do dálky. Kompletně se zrekonstruovala vnější část tribuny včetně sedadel,“ uvedl starosta Rychnova nad Kněžnou Jan Skořepa.

Sparťanské podmínky jsou ty tam

Hřiště budou využívat všechny rychnovské školy i sportovní oddíly.

„Stadion je krásný. Já jsem tady hrál fotbal. S atletikou jsem se poprvé seznamoval v hodinách tělocviku, pan učitel Josef Paštika nás skvěle vedl k mnoha sportům. Atletice jsem se pak začal věnovat až v sedmnácti letech v Týništi,“ prozradil Roman Šebrle, který v Rychnově prožil sedmnáct let.

Ilustrační foto.
Dotace stopl svazu bojovníků za svobodu kraj i některá města

Kromě něho se slavnostního otevření zúčastnil i jiní úspěšní sportovci, třeba zástupci klanu Machurových. Český rekordman v hodu koulí, odchovanec rychnovského atletického oddílu Remigius Machura byl pátý na olympijských hrách v Soulu. Nechyběl tu ani jeho někdejší trenér Jaroslav Friedrich.

Objeví se nový Šebrle?
Město si od investice do stadionu slibuje, že se díky novému sportovnímu zázemí podaří objevit nové atletické talenty. „Předpokládáme, že tu vznikne atletický oddíl a stadion bude využívat i veřejnost. Je běžně přístupný. Už nyní tu lidé po večerech krouží po oválu,“ dodal starosta.

"Byl jsem trenérem v místním atletickém oddíle do roku 1977. Podmínky pro trénování byly sparťanské, třeba šatny jsme žádné neměli," zavzpomínal Jaroslav Friedrich a zalovil v batohu pro štus fotografií, na nichž byla zachycena i plechová bouda. Právě u ní - pod širým nebem se atleti převlékali.

"Fotbalistům, kteří hráli 1.B třídu překáželi. Když házeli při závodech žactva kriketovým míčkem, tak nás odsud školní inspektor vyhnal, že se tím míčkem ničí trávník pro fotbalisty. Tamhle byl diskařský kruh, házeli jsme tam ale tajně. Tamhle byl byt správce a jeden stál vždycky na číhané, jestli se nedívá. Pepa Kubeš hodil diskem a pak se utíkalo pryč - a to byl juniorský mistr republiky!" přidal další úsměvnou vzpomínku jeho někdejší trenér.

Rychnovská atletika měla silnou základnu. "Nejlepší to tady bylo o prázdninách, to tu nikdo netrénoval. Byli jsme dobří. V 75. nebo 76. roce nás dvanáct odjelo na mládežnické mistrovství republiky a osm se jich vrátilo s medailemi," připomněl Remigius Machura.

Ilustrační foto
Sezonu v Orlických horách nabourají uzavírky