Nové haly s novým strojovým vybavením dílen a kovárny jako ve firmách - nejen ty už čekají na žáky Vyšší odborné školy a Střední průmyslové školy v Rychnově nad Kněžnou v areálu Na Jamách. Skončila druhá etapa modernizace školy za více než 77 milionů korun v rámci projektu Rozšíření strategické průmyslové zóny Solnice - Kvasiny.

„V současné době máme zhruba 450 žáků. Jsme teď jednou z nejlépe vybavených škol v Královéhradeckém kraji, ale nebudeme zastírat, že žáci upřednostňují větší město. Takže se spíš stahují do Hradce Králové. Rádi bychom to změnili a přitáhli sem více žáků,“ vysvětluje ředitelka školy Dana Havranová.

Snímek Josefa Kráma z rozhlasového pořadu Tobogán, kterého se zúčastnil Karel Gott.
Karel Gott: „Bez Rudolfa Rokla by můj začátek vypadal asi úplně jinak"

Rekonstrukce spočívala v rozsáhlých stavebních úpravách vnitřních prostorů včetně kompletních rozvodů elektroinstalace, vytápění, kanalizace, vodovodu a vzduchotechniky. „Zahrnula i výměnu strojů a technologie pro výuku zejména do dílen a kovárny. Novou technologií jsme vybavili i výdejní kuchyň,“ popisuje rekonstrukci radní Václav Řehoř odpovědný za oblast investic a majetku a dodává, že investici pokryje z 90 procent dotace ministerstva financí, zbývající částku doplatí kraj.

Nejvíce část investice přitom skončila pod zemí a lidé ji nemají možnost spatřit. Pod trávníkem vedle parkoviště se skrývá retenční nová retenční nádrž, kam je odváděna dešťová voda, která posléze "dotuje" Jahodovský potok.

V první etapě projektu v letech 2016 a 2017 prošel rekonstrukcí vnějších i vnitřních prostorů za 65 milionů korun areál téže školy U Stadionu.

Přípravy na výstavu.
Zahrada východních Čech vezme do vinic i subtropů