Kdy by se mohlo začít stavět?Žádost o stavební povolení bude podána v roce 2017, stavební povolení pak získáno v roce 2018. Realizace přeložky je závislá na přidělení finančních prostředků. Jelikož se jedná o nákladnou stavbu, bude nejspíše financována z dotačních titulů. Z jakých 
a kdy je otázkou.

Obyvatelé kosteleckého sídliště U Váhy musí denně snášet průjezd desítek naložených kamionů. Ty jezdí Mánesovou ulicí na konec Kostelce do spediční společnosti TTV.

Situace je podle místních kritická.

Silnice se začíná rozpadat. Navíc je kluzká – tvoří ji žulové kostky. Když prší, problém tu mají i osobáky. Když se nad Váhou potkají dva kamiony, mají problém se vyhnout. Naděje na zlepšení zatím nepřichází.

 Na přeložku, která by zklidnila dopravní situaci u kosteleckého sídliště U Váhy, čekají místní obyvatelé marně již několik let.

A vypadá to, že ještě nějakou dobu budou muset. Nejsou na ni totiž zatím peníze. A moc se toho nezměnilo ani od doby, kdy Deník o problému naposledy informoval, tedy od listopadu, ačkoli dílčí kroky se podařilo učinit.
„Územní rozhodnutí z roku 2013 bylo v roce 2015 prodlouženo s platností do 15. 8. 2017. V roce 2013 byla také zpracována projektová dokumentace pro stavební povolení a provádění stavby. Probíhají práce na majetkoprávním vypořádání, které jsou stěžejní pro získání stavebního povolení," prozradila tisková mluvčí Královéhradeckého kraje Martina Götzová.
Na konci roku 2015 bylo podle jejích slov problémem při výkupech dotčených pozemků předkupní právo pro Ředitelství silnic a dálnic a také pro město Kostelec nad Orlicí.
„Tento problém se podařilo na jaře 2016 odstranit. Předkupní práva tak již nebrání dalšímu jednání při majetkoprávním vypořádání. Správa a údržba Královéhradeckého kraje vzájemně spolupracuje s kosteleckými úředníky na získání stavebního povolení pro samotnou přeložku nebo pro výstavbu nových garáží," poznamenala mluvčí Götzová.
Žádost o stavební povolení bude prý podána v roce 2017, stavební povolení pak získáno v roce 2018.
Realizace přeložky je závislá na přidělení finančních prostředků. Jelikož se jedná o nákladnou stavbu, bude nejspíše financována z dotačních titulů.
A tak ačkoli se dílčí problémy pomalu řeší, zásadní komplikací zůstávají peníze. „Předpokládané náklady pro Královéhradecký kraj jsou necelých 67 milionů korun s DPH. Finančně se na této stavbě bude podílet město Kostelec nad Orlicí a firma TTV, dohromady investují 10,5 milionu s DPH," dodala mluvčí Martina Götzová.

Přeložka by podle jejích slov měla v budoucnu být napojena na nadřazenou silniční sít – silnici I/11 – stykovou křižovatkou. Délka úpravy silnice I/11 je 380 metrů. Komunikace je navržena jako dvoupruhová s jednostranným chodníkem. Realizace přeložky silnice III/3161 vyvolá stavební úpravy místní komunikace v ulici Mánesova, cyklostezky a sjezdů v prostoru stavby. Opravy by se měla dočkat i sama Mánesova ulice.