Život a smrt starých Slovanů a amatéři v archeologii, tak zní název výstavy umístěné v prvním patře kolowratského zámku, jež je kombinací dvou výstavních záměrů.

Příchozím tak bude představena kulturní úroveň Slovanů v naší zemi v období konstituování prvního státu.

„Další část se snaží ukázat amatérské nálezy, učiněné v našem regionu. A to ať už ve spolupráci s archeology, nebo alespoň nálezy, které jim byly nahlášeny a bylo umožněno jejich další zkoumání," vysvětlila Martina Beková, archeoložka Muzea a galerie Orlických hor.

Exponáty jsou na výstavě zkombinované. Část jich muzeu poskytl Archeologický ústav Praha. Jjedná se o nálezy z hradiště Klecany, což je jedno z významných hradišť středočeského regionu z původního mocenského centra, které Přemyslovský stát měl.

Další částí výstavy jsou předkolonizační nálezy z východních Čech, to znamená z Hradecka a Pardubicka. Z tohoto období jsou však na výstavě k vidění i nálezy přímo z našeho regionu, konkrétně z Opočna a z Hrošky.

„Nejatraktivnější ve slovanské části je určitě představení pohřebních zvyklostí té doby a hlavně šperků, které se tehdy používaly. Je to kombinace skla, drahých kamenů, zlata a stříbra. Jsou to krásné šperky, které vypovídají o bohatství obyvatelstva. Zajímavé je také opočenské hradiště, které se váže k první písemné zmínce našeho regionu," uvedla Martina Beková.

Podle průvodkyně muzea Šárky Jaré výstavu navštěvují především základní školy a gymnázia. „ Je to jejich látka z učebních osnov. Můžou si tak své znalosti doplnit o zajímavosti z archeologie," řekla Šárka Jará, podle níž je největší návštěvnost ostatních spíše o víkendu.

Čtěte také: Díky nálezům se daří plnit mezery v historii