Ta zpracovává ovčí vlnu. Jak vlastně správně s vlnou pracovat a co vše to obnáší, to mohli vidět i návštěvníci skanzenu Villa Nova v Uhřínově. Právě středověké technologie tu předváděli zruční řemeslníci a došlo i na textilní výrobu.

„Zpracování ovčí vlny začíná už tím, že někdo musí ostříhat ovečku, vlna se pak vypere a usuší. Kartáči, kterými se říká krample, se musí vlna rozčesat. Vlna se pak upřede na vřetánku, může se následně přenést na dvě cívky. Výsledné dvě nitě se zkroutí dohromady, tomu se říká seskávat. Z takové vlny už se dá dále pracovat," vysvětlila Blanka Krédlová.

PŘEDENÍ JE KONÍČEK

Z vlny se dá plést, tkát i háčkovat nebo šít velikou jehlou. Vlnu prý barví pouze přírodními barvivy, jako jsou slupky z vlašského ořechu, třezalka, kopřiva, kůra z jasanu. „Vlnu velice často předávám dál k pletení, sama z ní pletu například ponožky. Na hřebenovém stávku je možné vytvářet také ozdobné tkanice, těmi se v raném středověku zdobily například šaty," dodává zručná přadlena.

Historickým předením se Blanka Krédlová zabývá zhruba posledních deset let. Je to její koníček, kterému se věnuje ve svém volném čase. Jezdí pravidelně na akce, kde tuto zajímavou techniku předvádí. Dle jejích slov se k vlně dostala právě ve skanzenu v Uhřínově. Před deseti lety se zde dostala k textilu. ⋌(star)