Drobný roztoč klíště obecné neumí znepříjemnit jenom návrat z procházky, ale v neposledním případě i celý život infikované osoby.
Slunné jarní počasí klíšťatům svědčí. Pokud se již teploty ustálí a nedostávají se delší čas k bodu mrazu, tito malí roztoči ožívají. Nejideálnější klima pro ně přichází v dubnu či květnu, kdy je pro ně dostatek tepla a hlavně vlhkosti, která také významně ovlivňuje jejich výskyt.
Český hydrometeorologický ústav již pár dní hlásí rizikový stupeň 10, tedy nejvyšší. S nadcházejícím víkendem se nepředpokládá větší změna. Proto se doporučuje při procházce ve volné přírodě používat repelenty a nevyhledávat především listnaté lesy, kde je riziko napadení klíštětem opravdu velké. Po procházce je důležité se prohlédnout hned, doporučuje se ale i další den ráno. Podle odborníků je důležitá po návratu z přírody teplá sprcha, která může méně přisáté klíště i odstranit.
Riziko ovšem nečíhá jenom na lidi, ale i na jejich domácí mazlíčky, zejména psy a kočky. Ti jsou díky své menší výšce vystaveni ještě větší pravděpodobnosti, že si z procházky nevítaného hosta ve své srsti přinesou. Období, ve kterých bychom měli být na pozoru, jsou zejména jaro a podzim. 

Lymská borelióza je na Rychnovsku velmi častá


Lékaři v rychnovském okrese jsou na rozpoznávání boreliózy velmi dobří. Řekla v rozhovoru odbornice přes infekční onemocnění Marie Valášková.

Jaké nemoci klíšťata nejčastěji přenášejí?
Nejčastěji se jedná o zánět mozkových blan, což je virové onemocnění. Typická je také Lymská borelióza, ta je bakteriálního původu. Na Rychnovsku je právě borelióza dost častá, protože lidé často pracují venku, chodí do přírody. A je zde velmi rozšířená myslivost. Zmíním ještě onemocnění Ehrlichióza, které je méně časté. Nicméně i na tuto nemoc dobře působí antibiotika.

Co dělat, když se místo po klíštěti špatně hojí?
Místo po zákusu se musí bedlivě sledovat 14 dní až měsíc. Když se objeví skvrna do jednoho centimetru, tak se většinou o nic nejedná. Pokud se ale skvrna zvětší a je ostře ohraničená, rozhodně je třeba vyhledat obvodního lékaře. Na Rychnovsku jsou i lékaři v rozpoznávání boreliózy velmi dobří.
Jak se chránit?
Na prvním místě je třeba zvolit vhodné oblečení do přírody a prohlédnout se po návratu. V každém případě existuje velmi osvědčené antivirové očkování, které je na trhu více jak dvacet let. Někde je očkováno až padesát procent dětí.