Více než stoleté stromy, které dosud kryly jeho stráně, byly pokáceny. Místo ale rozhodně pusté nezůstane. „O to, aby se okolí poutního místa zkultivovalo, usilujeme již několik let. Okolní stromy již dorostly do stavu, kdy bylo jejich kácení nevyhnutelné. Majitel pozemků nás o chystaném kroku dopředu informoval a my jsme proti němu nic nenamítali," uvedla Soňa Rojková, starostka Borovnice, která je společně se sousední obcí Lhoty u Potštejna vlastníkem historického barokního schodiště.


Po kroku, který byl vynucen okolnostmi, by však obec chtěla vrátit dominantě okolní krajiny původní ráz. „Kdysi v těch místech rostly ovocné stromy, převážně třešně. Chtěli bychom je proto navrátit zpět. Výhodou by bylo to, že stromy by nedorostly do takové výšky a poutní místo nezakrývaly," řekla dále starostka, která v této věci zůstává opatrná a nechce předbíhat vzájemným jednáním s vlastníkem pozemků. Ty by totiž nejdříve musely být směněny za obecní.

* Barokní areál na Homoli byl založen v roce 1692.

* Schodiště vystavěné v následujících letech je středoevropskou stavební památkou.

* V 18. století bylo schodiště vyzdobeno sochami a vázami.


Postoj druhé strany ale dává tušit, že jednání by mohla dojít ke zdárnému konci. „S obcemi, které spravují poutní místo Homole, jedná z mého pověření nadlesní Alexandr Rabiňák. Pokud se podaří najít pozemek vhodný ke směně, nevidím v této věci žádný problém," uvedl František Kinský, majitel kosteleckého zámku, k jehož majetku pozemky přiléhající k historickému schodišti na Homoli náležejí.
Obec by pak vybraný lesní pozemek rovněž vykácela a po jeho směně by si jej firma Kinský znovu zalesnila. Ani v případě, že se podaří dospět k dohodě, nebude mít plán na obnovu původní vzhledu vyhráno.


Zajištění náhradní výsadby a s ní spojené terénní úpravy jsou totiž nákladná záležitost. Konkrétní částky nechce starostka Borovnice odhadovat, ale předpokládá, že bude převyšovat řády statisíců. Obce by proto usilovaly o získání peněz z dotačních titulů.

Žádný les tam předtím nebyl

TEREZA PAVLÍČKOVÁ,
historička Muzea a galerie Orlických hor v Rychnově nad Kněžnou.

Čím je vrch Homole, na kterém stojí poutní kostel Panny Marie Bolestné, tak významný?
Poutní místo vzniklo už v 17. století. Unikátní je zejména díky nádhernému schodišti se sochařskou výzdobou z 18. století. Další pozoruhodností je zasazení této památky do okolní krajiny. Stala se z ní přirozená místa.

Jaký je dnes stav památky?
V minulých letech byla postupně restaurována. Především výzdoba schodiště se ale často stávala terčem vandalů a zlodějů, což je problém mnoha historických objektů. Zajištění jejich bezpečnosti je ale často bojem s větrnými mlýny.

Je snaha místní samosprávy osázet vrch ovocnými stromy odůvodněná?
Pokud se podíváme na „Císařské otisky stabilního katastru", zjistíme, že v roce 1840 byl skutečně celý kopec porostlý ovocnými stromy. Les se zde vůbec nenacházel. Dnes to mnoha lidem přijde zvláštní, ale málokdo si uvědomuje, že dnes je krajina zalesněná mnohem více než v minulosti.