Přestože Amálie Sozanská prožila své mládí na počátku minulého století, i dnes se má stále čile k světu a rozhodně ji jen tak nenachytáte s otázkou k aktuálnímu dění.

„Pořád jí to velmi pálí. Moc ráda čte bulvární plátky, takže o životě celebrit toho ví vážně mnoho. Ale zajímá se i o politické dění a kulturu. Je vážně čilá," říká Jaroslav Duška, místostarosta Bystrého, kde nyní Amálie žije a také její příbuzný. Nejstarší občanka Dobrušska je totiž babičkou jeho manželky.

To, že je stále vitální, byť jí zdraví trošku trápí, dokazuje i skutečnost, že až do svých 79 let nemusela na čtení používat brýle. Dnes trochu hůře slyší, ale i tak odmítá být lazarem a nechce ani naslouchátko. Přesto již potřebuje každodenní pomoc, kterou jí snacha a celá rodina moc ráda poskytuje. „Krátce před oslavou stých narozenin její dosud uspokojivé zdraví zkazila nemoc pásový opar, z jehož následků se dostává dodnes," doplnil Jaroslav Duška.

Amálie Sozanská si oslavu svých 103 narozenin velice užila. Byla obklopena svými blízkými, sousedy a mezi gratulanty byl i starosta Bačetína i starosta Dobrušky. To, že má recept na dlouhé stáří potvrzuje: „Práce, střídmost, málo vepřového masa, hovězího jen na vývar do polévky, kterou nadevše miluji, domácí kuřecí či slepičí a pít vodu. Ale nejenom tu obden může být i něco ostřejšího," směje se.

A co že ji dnes těší? „Každý den se raduje z přítomnosti a rozhovoru o všem novém, včetně politického dění v republice. Současnou politickou scénu nechvalně obecně kritizuje. Nyní na jaře velice ráda pozoruje za oknem a na krátkých vycházkách kolem domu rozkvétající stromy a květiny," prozradil Jaroslav Duška.