Slova chvály, díků i povzbuzení do další práce se všem přítomným poslouchala opravdu příjemně. Přišly však i dojemné okamžiky, při kterých bylo zřejmé, že jindy tvrdí a neoblomní muži zákona nemají srdce z kamene.

Dojetí bylo na některých z nich znát při oslavě dvacátých narozenin tělesně postiženého Jakuba, který si vždy přál být policistou. Své narozeniny oslavil právě při tomto slavnostním ceremoniálu. Od policistů dostal dort ve tvaru policejního vozu s velkou prskavkou a také policejní čepici. Martin Červíček mu dokonce půjčil své generálské sako.

ROZHOVOR s ředitelem Královéhradecké krajské policie MARTINEM ČERVÍČKEM

 Ředitel Královéhradecké krajské policie MARTIN ČERVÍČEK se po vyznamenání policistů vyjádřil k tématu, které je pro okres a hlavně Kostelec nad Orlicí palčivé – obavám z bezpečnosti v souvislosti s pobytovým střediskem.

Jsou obavy Kostelečáků o bezpečnost oprávněné?
V Kostelci nejsou obyvatelé ničím ohroženi. Za posledních pět let bylo v Kostelci spácháno cizinci deset trestných činů. Ano, lidé říkají, že některé věci se nehlásí. Ale na druhou stranu – policie také sama pátrá a zjišťuje.

Co říkáte na jistou nedůvěru v policii v Kostelci a okolí?
Policie v žádném případě nic netají. Zaznamenal jsem spekulace na facebooku, které se týkaly výtržnosti na místní benzinové stanici. Hlídka tam byla za tři minuty a cizince zpacifikovala. Nyní je trestně stíhán.
Nechci nic zjednodušovat – každý, kdo se stane obětí trestné činnosti má negativní dojem – ale na druhou stranu události takového charakteru se občas stávají. Nejdůležitější je, že jsme schopni zajistit bezpečnost a pořádek. A to bezpochyby dovedeme.
Musím také vyzdvihnout přístup starosty Františka Kinského, který situaci uklidňuje a má životní nadhled a nepodléhá tlaku.

V Kostelci přibude osm policistů. Proč?
Dnes slouží v Kostelci dvacet policistů. Rozhodli jsme se jejich počet navýšit, abychom byli připraveni na případnou krizovou situaci. Zatím nikdy nenastala, chceme však mít jistotu.
Co vzkazujete lidem, kteří se trápí obavami v souvislosti s pobytovým střediskem?
Vážím si každého člověka, který k tomuto tématu přistupuje racionálně, bez emocí a nevěří většinou nepravdivým hloupostem. Pojďme řešit věci v klidu – není důvod se znepokojovat.
Obyvatelům Kostelce mohu také slíbit: Pokud se bezpečnostní situace změní, budu první, kdo bude pracovat na tom, aby byl Kostelec bezpečným městem.