Festival Poláčkovo léto má v Rychnově již dlouhodobou tradici, letos se koná již jeho dvaadvacátý ročník.

První představení, na které se mohou přijít diváci ve středu 24. června podívat, je určeno pro děti. Festival zahájí pohádka Princezna se zlatou hvězdou na čele, s kterou přijede Městské divadlo v Mostě. Toto dětské představení mělo v Mostě před nedávnem premiéru. Pohádka od Boženy Němcové tak příjemně zpestří start Poláčkova léta.

Hned po ní následuje večer představení Na poříčí dítě křičí, s nímž rovněž přijeli herci ze severozápadu Čech. Kabaretní pořad odehrají v případě příznivého počasí na nádvoří rychnovského pivovaru.

„Veliký zájem měli diváci o vstupenky na zahajovací koncert populární country zpěvačky Věry Martinové, která vystoupí v zámecké jízdárně se svou novou kapelou," prozradil Deníku organizátor Poláčkova léta Jan Tydlitát.

Letošní ročník je svým způsobem výjimečný. Bude se vzpomínat na slavného rodáka Karla Poláčka, po kterém je festival pojmenován. Organizátoři chtějí návštěvníkům připomenout letošní 70. výročí předčasného úmrtí novináře, spisovatele a humoristy.
Festival připomene Karla Poláčka

„Karla Poláčka jsme samozřejmě nemohli opomenout. Přijedou herci z Mladé Boleslavi, kteří uvedou snad nejoblíbenější a nejzdařilejší komedii na divadelní scéně Muži v offsidu v režii Ondřeje Havelky. Výročí se promítne také do koncertů. Kytarové trio s pořadem XX. uvede některé skladby poznamenané dobou holocaustu," uvedl Jan Tydlitát v rozhovoru pro Deník.

V letošním roce nebudou na festivalu chybět ani zahraniční umělci. Svůj klavírní recitál přednese Olena Ivaněnko. Třešničkou na dortu na závěr Poláčkova léta bude vystoupení světově uznávaného houslisty Pavla Šporcla s cikánskou kapelou Gipsy Way.
Během čtrnáctidenního festivalu se letos v Rychnově nad Kněžnou představí celkem osm divadelních souborů s třinácti představeními a zazní deset skvělých koncertů.

Celá parta organizátorů má v současné době plné ruce práce, dokončují se totiž poslední úpravy. V zámecké jízdárně je už připravené hlediště i opona. Během včerejšího dne se zde finišovalo se závěrečnými úpravami. Věšela se světla, číslovala se sedadla. Připravuje se divadelní technika, aby už zítra mohlo první představení v klidu začít.