Všechny fotografie byly pořízeny v rychnovském okresu, odkud také pochází všechny modelky a hlavní tvůrci projektu.
Těmi jsou Daniel Bureš, který to celé vymyslel a nafotil. Dále Kristýna Fleková a Dominika Balcarová, které se staraly o účesy a vizáž modelek.
„Modelky neuvidíte v ničem jiném než v šatech. Celkově bylo nafoceno šest modelek. Focení zabralo necelé tři měsíce. Vše ale trochu vázlo kvůli volnému času, který bylo občas obtížné najít," popisuje mladý fotograf Daniel Bureš.

Všechny přípravy se uskutečňovaly v kadeřnictví Kristýny Flekové v Rychnově nad Kněžnou. Konečné úpravy byly šperkovány Danielem Burešem doma u počítače s kapkou fantazie.

Rychnovský deník nyní přináší rozhovor s DANIELEM BUREŠEM, tímto mladým nadějným fotografem.

Jak jste se dostal k focení?
Studoval jsem grafiku na Střední škole podorlického vzdělávacího centra v Dobrušce a vždycky mě bavilo upravovat fotografie. Ale všechny fotografie byly stažené a tak jsem se asi ve třetím ročníku rozhodl, že si pořídím fotoaparát, abych mohl upravovat své fotografie. Na svůj první foťák jsem si vydělal díky brigádě v Podorlické sodovkárně v Rychnově nad Kněžnou.

Co Vás nutí se stále zdokonalovat?
Jako největší motor, který mě nutí být lepší a lepší, je pro mě moje přítelkyně Barča a moje rodina. Všem se moje tvorba líbí a já se snažím o něco, aby si mohli říkat – to je můj syn, můj vnuk a nebo můj kluk.

Co považujete za svůj největší úspěch.
Můj největší úspěch? To je určitě to, že teď bydlím v Praze a mám víc možností fotit. A jednou z těchto možností bylo fotit modelku která nyní vyhrála Miss Tattoo. V ten den, kdy jsem ji fotil, se objevila na stránkách českého bulváru a před několika dny se objevila v televizi v Show Jana Krause. A další z úspěchů pro mě je dokončení tohoto projektu Šaty dělají člověka.

Proč jste zvolil zrovna toto téma?
Dost těžká otázka. Podle mého se dá elegance nejlépe vyjádřit právě šaty.
Všechny fotky jsou většinou pořízeny v přírodě. Proč tomu je takto?
Jelikož jsem zastánce exteriérových fotek, tak nic hezčího než příroda není. A Rychnovsko je krásný region.

Co bylo při focení nejtěžší?
Těžké jsme to měli úplně všichni. Kristýna a Dominika s vymýšlením účesů a vizáže, já v tom vymýšlení míst, shánění modelek a vybírání správné pózy pro určité místo. Ale největším oříškem bylo sladit všechny termíny. Všichni jsme si museli najít volný čas.

S kterou modelkou se ti pracovalo nejlépe?
Se všemi se mi pracovalo velice dobře. Všechny jsou sice úplné amatérky a některé fotily poprvé v životě, ale vůbec to nebylo poznat. Všichni pracovali tak, jak jsem žádal, a když už se domluvil společný čas na focení, tak pak už všechno fungovalo na sto deset procent.

Chystáte v budoucnu další projekty?
Ano chystám. Během února až března plánuji focení kalendáře. Uskuteční se to v Praze. Budu fotit kalendář potetovaných holek. Na inzerát, který jsem podal, se mi ozvalo neuvěřitelných pětačtyřicet slečen, které jsou potetované od hlavy až k patě. Tak snad se to povede. Za mnoho příležitostí jsem také vděčný svým přátelům. Chtěl bych poděkovat všem kamarádům, díky kterým získávám nové kontakty a nové možnosti. Určitě nechci zapomenout na kluky z kapely Věc Makropulos, díky kterým jsem se seznámil s řadou lidí a získal nové možnosti focení.

Rozhovor s kadeřnicí Kristýnou Flekovou (neupravováno redakcí)

 Základní informace o tobě. Odkud jsi? Kolik ti je ? Co děláš a jaký máš podíl na tomhle projektu.

Jmenuji se Kristýna Fleková, je mi 19 let a jsem kadeřnice. Studovala jsem v Hradci Králové a teď pracuji prvním rokem v Rychnově nad Kněžnou kde také bydlim. Na projektu se podílím tím, že vytvářím modelkám účesy k focení

Jak ti nabídl Dan spolupráci a co tě přimnělo s ním spolupracovat?
S Danem se známe krátce. Naše spolupráce vznikla úplně náhodou. Jeho práce se mi líbila a tak jsme se rohodli uskutečnit projekt šaty dělaj člověka.

Účesy modelek vymýšlel Dan nebo ty sama a u které modelky to stálo nejvíc sil?

Dan mi nechal volnou ruku a to mě vyhovovalo. Každej účes jsem konzultovala s modelkou,aby se v něm citila dobře hlavně ona.
Největší práci mi dala modelka Nikol. Dvouhodinové natáčení vlasů po tenkých pramínkách dalo zabrat.

Co bylo nejtěžší na celém projektu - ať je to cokoliv.
Když se nad tím zamyslím tak mě nepadá jenom domluva. Jelikož se náš tým skládá z fotografa, kadeřnice a vizážistky bylo složitý domluvit se na jednom čase kdy jsme měli volno všichni. Takže jsme to museli kolikrát přesunout. Jinak jsme skvělej a bezproblémovej tým.

Je něco, co by jsi chtěla říct čtenářům těchto novin?
Já bych chtěla na závěr poděkovat všem modelkám, který se nebály a šly do toho s námi a doufám, že vám ostatním se to bude aspoň trochu líbit a oceníte naší práci a snahu. Pro náš tým je to obrovská šance ukázat co nás baví a naplňuje.