„Chtěla jsem spojit krajkářky nejenom z Vamberka, ale i celé České republiky. Dokonce už máme na sto přihlášek, některé i ze Španělska a ze Slovenska," řekla obchodní a marketingová ředitelka Naďa Kverková z Vamberecké krajky, v jejíž hlavě nápad vznikl.

„Hlavní bylo vymyslet, co  se vůbec  bude paličkovat. Jestliže to má být ve Vamberku, tak se nám samozřejmě nabízely motivy s tímto městem spojené," uvedla Naďa Kverková.

Na předlohu závěsu tedy byla použita koláž obrazu malířky Marcely Hradecky Vamberecká duha, na kterém jsou čtyři náměty – vamberecké věžičky kostela, znak města s jednorožcem, herdule (podložka na paličkování) a duha. Tyto čtyři náměty budou pospojovány do kapek tak, aby přecházely jedna v druhou a vznikne duhový závěs. Každá krajkářka totiž dostane jinou barvu k paličkování.

„Aby si každá svoji práci určitě poznala, v obrázku jsme vždy udělali místo, kam si může vypaličkovat svůj monogram," prozradila Naďa Kverková.

Premiéru chystají na leden 2013

Úkolem Vamberecké krajky pak bude celý závěs pospojovat. Krajkářky se můžou hlásit až do konce srpna, protože první premiéra duhového závěsu je naplánovaná na veletrhu cestovního ruchu Region tour v lednu 2013, kde se rovněž bude konat i jeho křest. Takže hotové části musí být odevzdané do patnáctého prosince.

„Dosud zájem projevilo přes sto žen, které si zdarma odnesly podvinek (předlohu). Dokonce nám už některé dámy volají a ptají se, jestli to mají tužit nebo ne, samozřejmě že ne. Prosíme je, aby nám to posílali postupně, abychom to vše stihli a v lednu mohli závěs představit veřejnosti," řekla Naďa Kverková z Vamberecké krajky, jejímž cílem je objet s unikátem všechny kraje republiky.

Rovněž „rozhodila sítě" i do zahraničí přes česká centra a ministerstva.

„Chtěli bychom krajku a závěs předvádět třeba na zastupitelských úřadech, případně na dalších akcích, které budou prezentovat Českou republiku a Podorlicko. To proto, aby se lidé přijeli podívat na místo, kde závěs vznikl. Ráda bych to spojila i s cestovním ruchem. Plány mám velkolepé, teď je důležité, aby nás dámy, ale i pánové, podpořily a měly chuť se na něčem takovém podílet," doufá.

A jaká je šance na rekord? Docela slušná. V České republice totiž žádný podobný registrován není. V první fázi se bude jednat o zápis do české knihy rekordů. „Takže vlastně nemusíme splnit žádný limit. Následně bychom pak rádi aspirovali na celosvětový zápis," dodala Naďa Kverková.

Nápad na vytvoření duhové krajky schvaluje i město, které však projekt nemůže financovat, protože ho pořádá akciová společnost a jednalo by se o střet zájmů, protože pod něj patří krajkářská škola a muzeum.

„Snažíme se o spojení těchto tří subjektů. Město se však zatím na ničem finančně podílet nemůže. Avšak morálně je absolutně pro," řekla Květoslava Krpačová, radní, která má na starosti kulturu.

Trocha historie

Letos uplynulo 385 let, kdy Kašpar z Grambu získal po bitvě na Bílé hoře Vamberecké panství, a 370 let od první písemné zmínky o tom, že sem jeho manželka přivedla učitelku paličkování, díky níž se z Vamberka stala v 17. století Mekka evropského krajkářství.

Když získal vamberecké panství Nizozemec Kašpar z Grambu, nikdo tenkrát netušil, jak významně se jeho manželka Magdalena zapíše do historie této oblasti v podhůří Orlických hor. Belgická šlechtična, rodem Rejchlovna z Meldeka, sem ze své rodné země povolala zdatnou učitelku paličkování, která místní ženy (ale i muže) naučila paličkovat ty nejjemnější krajky.

Po vzoru vyhlášených bruselských a flanderských krajek se posléze na herdulích šikovných vambereckých krajkářek začaly rodit skvostné vzory. Jemná krása z bavlny a hedvábí, která dostala označení vláčka, proslavila posléze Vamberk po celé Evropě.

Guinnessova kniha

Guinnessovy světové rekordy  je příručka, která shrnuje, zaznamenává a kategorizuje světové rekordy z oblasti lidské činnosti i přírody.

Sama kniha drží světový rekord jako každoročně nejprodávanější kniha na světě kromě Bible.

Kouzelník Zdeněk Bradáč je nejúspěšnějším českým lamačem Guinessových rekordů všech dob. Do knihy se zapsal již v 19 různých kategoriích. V roce 2009 byl dokonce zařazen mezi 10 největších rekordmanů desetiletí.

Nápad vznikl při jednom večírku v Castlebridge sporem o to, které lovné ptactvo je nejrychlejší v Evropě. Jestli je to kulík zlatý, nebo koroptev. Během sporu Hugh Beaver (v jehož hlavě se nápad zrodil) dospěl k názoru, že je nemožné získat spolehlivý zdroj pro potvrzení a že neexistuje kniha, ve které by byly sebrány informace, které by mohly potvrdit nebo vyvrátit argumenty o tom, co je a co není pravda.