"Přestože jde o vytrvalé byliny, působí velice křehce a najít je není vůbec jednoduché. Většina cévnatých rostlin, pokud nevykvetou, vytvoří třeba listovou růžici. To ale neplatí pro tento druh. Sklenobýly buď vykvetou a pak je najdeme nad povrchem, často v bukovém opadu, nebo zůstanou skrytě pod zemí. Aby to nebylo málo, doba, po kterou se dá kvetoucí rostliny najít, je velice krátká. Působí tak trošku jako zjevení – prostě se někdy někde objeví a po pár dnech zase zmizí. A i když už je jednou někde najdete, není jisté, jestli se vám to povede znovu – předem nevíte kdy to bude – jestli znovu vykvetou za rok, za dva, za deset let nebo za půl století a jestli to bude přibližně ve stejný čas nebo o dva tři týdny dříve či později," vysvětluje botanička Chráněné krajinné oblasti Orlických hor Zuzana Mruzíková.

Ochotníci z Dobrušky oživili „nepravý převrat“ z roku 1918.
FOTO: Ochotníci z Dobrušky oživili „nepravý převrat“ z roku 1918

"I proto je nalezení na nové lokalitě mezi některými orchidejáři považováno za vrchol, kterého lze dosáhnout. Můžete nachodit terénem stovky kilometrů a stejně se to nemusí povést," dodává.

Mikropopulaci sklenobýlů objevila v katastru Trčkova. Podle Správy CHKO Orlické hory se tak uvedené botaničce podařilo v severní části Orlických hor prvně ověřit některý z dlouhodobě nezvěstných druhů cévnatých rostlin. Zároveň jde už o třetí kriticky ohrožený druh nalezený v této části hor v nedávné době.