Deník spolu s Euroregionem Glacensis, organizátorem projektu „Cyklobusy Orlických hor 2014", pokračuje v seriálu, který na stránkách nalézáte během léta vždy v sobotu.

Tentokrát se vydáme do okolí Jablonného nad Orlicí. Také do těchto míst se pohodlně dopravíte cyklobusem, který vyjíždí z Kostelce nad Orlicí. Jeho trasa vede až do Červené Vody, avšak pokud vystoupíte v Jablonném, můžete si tuto část trasy vychutnat na kole a přidat k tomu i další zajímavá místa v okolí.
Na konci stoupání čeká osvěžení.

Jakmile se pokocháte náměstím v Jablonném nad Orlicí, vydejte se do jeho levého horního konce, kde se napojíte na cyklotrasu vedoucí polní cestou směrem na Jamné nad Orlicí. Sotva se do této vesnice dostanete, čeká vás prudké stoupání, na jehož konci si ale můžete dopřát příjemné osvěžení. V Jamném u vodárny se dostanete do lesa a budete stoupat na Suchý vrch.

Kramářova chata ukrytá v lese

Na Suchém vrchu byla nedávno opět otevřena Kramářova chata stojící ukrytá v lese. Můžete si tady dát první odměnu v podobě chmelového moku či něčeho jemnějšího a nemusíte se bát případně o své ratolesti, které by v okolí objevovaly krásy přírody. Avšak tato trasa je vhodná spíše pro starší a již fyzicky zdatnější děti, jelikož se jedná o náročnější stoupání.
Kostel i kříž s bohatou historií

Poté už vás čeká mírné klesání na Červenovodské sedlo a vydáte se směrem do Čenkovic a dál na Bystřec. Polní cestou se dostanete dál až k místu zvanému Kalhoty, které je ukryto kousek nad Horní Čermnou. Sotva sjedete do této malebné vísky, můžete se smočit ve zdejším koupališti. Právě kolem něj vede dál vaše cesta směrem k Mariánské Hoře. Na ní se nachází kostel Narození Panny Marie, který byl postaven na pozemku, jež původně vlastnil Franz Tschepen, lidově zvaný Čípa. Ten jej daroval, aby zde mohl být svatostánek postaven.

Čípa byl člověk zbožný. Říkalo se, že několikrát viděl na Vrších za noci z okna statku jasně ozářenou oblohu. Na tom místě nechal pak roku 1813 postavit veliký honosný kříž. Následně už jen sjedete do Dolní Čermné odkud se vydáte přes Petrovice po polní a lesní pěšině kolem řeky až do Letohradu.
V Letohradě se můžete zastavit v Muzeu řemesel a domů se dopravit opět cyklobusem, anebo si dát ještě do těla a vrátit se přes Šedivec, Nekoř, obec Studené a Sobkovice až do Jablonného nad Orlicí. Po trase najedete okolo 45 kilometrů. (erg)