Plesy v okreseDivadelní ples Dobruška
pátek 26. února od 20 hodin kulturní dům

Ples Mateřinka Rychnov
pátek 26. února od 19:30 hodin
Pelclovo divadlo

Hasičský ples Vamberk
pátek 26. února od 20 hodin
sokolovna

Školní ples Ohnišov
pátek 26. února od 20 hodin
pohostinství u Jelena

Školní ples Borohrádek
sobota 27. února od 20 hodin
sokolovna

Tradiční ples hasičů Lukavice
sobota 27. února od 20 hodin
kulturní dům

Obecní ples Javornice
sobota 27. února od 20 hodin
pohostinství U Rufferů

Taneční sály jsou zaplněné k prasknutí, plesy zařizují buď samotné města, do samotné organizace se velmi zapojují také obecní spolky. Pořádání plesu ale není nijak levnou záležitostí.

V Rychnově nad Kněžnou je pořádáno hned několik plesů. „Pronájem sálu se pohybuje od sedmi do čtrnácti tisíc korun. Cena se odvíjí například od počtu lidí, záleží také na tom, jestli mají spolky zájem například i o šatny, případně našeho technika. Není to ale rozhodně nijak levná záležitost," vysvětluje Lydie Skalická z rychnovské Kultury.

V Rychnově je možné si pronajmout sál Pelcova divadla, na tancování jsou vhodné také prostory ve Společenském centru.

Pořádání plesu je organizačně i finančně opravdu náročné, ať už se jedná o propagaci, vstupenky, nájem nebo shánění kapely. Jenom za kapelu musí spolky, které pořádají ples, zaplatit kolem čtrnácti tisíc.

Plesy zájmových spolků jsou velmi oblíbené na vesnicích, odpovídá tomu i samotná návštěvnost. „Hasičský ples pořádáme každý rok, vždy se ale musíme sejít, připravit sál, všechno zorganizovat. Je to časově poměrně náročné. Naštěstí nás je hodně, takže si to dokážeme rozdělit," prozradila Jana Bárnetová, která je členkou dobrovolných hasičů v Javornici.

Taneční akce na Rychnovsku mají velkou oblibu, nejen na vesnicích, ale i ve městech jsou pořádány plesy tradičně každý rok. Bez takovéto zábavy si někteří obyvatelé už ani neumí zimu představit.

Bohužel ale některé spolky musely tradiční plesy zrušit. V Rychnově to byl například zahrádkářský ples.

Vhodné prostory na ples je třeba zamlouvat hodně dopředu. „Ti, kdo chtějí mít jistotu, že se jejich tradiční zábava bude konat tam, kde loni, zamlouvají si většinou termín už rok dopředu," svěřuje, jak to funguje v okresním městě, tamní místostarostka Jana Drejslová.

To, že je nutné opravdu nemeškat, potvrzuje také Lydie Skalická z rychnovské Kultury. „Některé plesy jsou tu opravdu již tradiční, takže jejich organizátoři si většinou už v lednu zamluví termín na příští rok. Potřebují také dostatek času na to, aby zamluvili svou oblíbenou kapelu."

K plesům neodmyslitelně také patří společenská róba. Fantazii se meze nekladou, některé ženy mají raději krátké šaty, jiné naopak preferují spíše dlouhé. I barvy se různí.

„Šaty si ženy vybírají podle příležitosti. Pokud se jedná o maturitní ples, velmi oblíbené jsou šaty dlouhé. Ostatní ženy, které vyrazí na klasický ples, raději vybírají krátké," uvedla majitelka půjčovny šatů v Rychnově nad Kněžnou Eva Říčařová. Dle slov odbornice jsou oblíbené barvy obdobné jako v loňském roce – frčí černá, červená, hodně oblíbené jsou také pastelové barvy – například růžová, fialová a tyrkysová.

„Šaty na maturitní ples si dívky zajišťují hodně dopředu. Na klasické plesy to ale není nutné, ženy chodí mnohdy až na poslední chvíli, těsně před samotnou akcí," dodává dále Eva Říčarová. V rychnovské půjčovně je možné sehnat k zapůjčení krátké šaty od 400 do 850 korun. Dlouhé róby se pak pohybují od 750 korun až do dvou a půl tisíce.