"V současné době je hotová projektová dokumentace pro územní rozhodnutí a je finalizována projektová dokumentace pro vydání stavebního povolení. V průběhu prázdnin by mohla být odevzdána na příslušné úřady. Pak si myslím, že už nic nebrání v cestě věc realizovat," říká.

Tedy samozřejmě až na jeden, dost podstatný detail - přislíbené finance od státu. Ten se k plnění memoranda uzavřeného mezi Vládou ČR, Královéhradeckým krajem a společností Škoda Auto, nemá. Memorandum vzniklo v souvislosti s rozvojem průmyslové zóny Solnice - Kvasiny.

Silné dešťě na Rychnovsku
OBRAZEM: V Týništi nad Orlicí hrozily další záplavy. Vytrvalý déšť zvedl Orlici

Vznikne urgentní příjem

Modernizace nemocnice v Rychnově nad Kněžnou počítá s rekonstrukcí operačních sálů, ARO a jednotky JIP. Ke stávajícímu sedmipodlažnímu pavilonu dětského oddělení, interny, gynekologie a porodnice, takzvanému DIGP, přibude pětipodlažní budova, která bude s DIGP vnitřně propojena. Do budoucna by tak komplex měl splňovat funkci urgentního příjmu, který umožní poskytovat pacientům ošetření, diagnózu a další zdravotní péči.

 Celkové náklady na modernizaci jsou 413 milionů korun bez DPH, z toho 310 milionů na stavbu a 103 miliony na nákup technologií. Podle memoranda by náklady měla z 80 procent pokrýt dotace Ministerstva zdravotnictví ČR a zbylou část kraj.

Ředitel nemocnice je však v tomto ohledu optimistou a věří, že i tento problém najde řešení a peníze na přístavbu se podaří získat. "Projekt už má takovou dynamiku, že si myslím, že ho už nikdo nezastaví," tvrdí.

Stav nouze v době koronavirové pandemie byl jakousi prověrkou. "V podstatě v reálné praxi jsme si udělali kontrolu a přesvědčili jsme se, že tak jak je přístavba projektována a jak jsme ji vymysleli, by nám v boji s Covidem-19 nesmírně pomohlo. Opatření, která jsme museli realizovat, znamenala vždy násobení dvakrát, třikrát. V případě, že bychom měli nemocnici v jednom monobloku, věci by se řešily organizačně daleko účinněji a jednodušeji, ne na dvou, třech pavilonech," dodává Luboš Mottl.

Robert Ferenc
Město Dobruška poděkovalo dobrovolníkům

Nemocnice v Rychnově nad Kněžnou zajišťuje zdravotnickou péči pro spádovou oblast s minimálně 80 tisíci obyvatel. Spadá sem oblast Orlických hor a také průmyslová zóna Solnice-Kvasiny, kam dojíždí za prací na 12 tisíc lidí.