Historickou exkurzi do dějin pivovaru vezměme zkrátka - před více než sto lety ho fakticky založila rodina Mikšova a s výjimkou dob socialistických vaří Mikšovi pivo dodnes. Pouze z 15 tisíc hektolitrů je dnešní nijak závratný výstav, ale v konkurenci velkých gigantů a v době rozkvětu malých pivovarů je 2000 hektolitrů počinem skvělým.

Chuť piva

Co je však podstatnější, je kvalita a chuť piva, která rozhoduje o úspěchu či zatracení. „Jsme velice hrdí na to, že se nám po mnoha letech usilovné práce podařilo navázat na bohatou předválečnou historii pivovaru. Neméně nás těší, že jako jediní v republice pak v jediném objektu a v rámci jednoho provozu vyrábíme nealko nápoje, provozujeme pěstitelskou moštárnu, pěstitelskou palírnu a lihovar, vaříme kvalitní rychnovské pivo a nově zavádíme výrobu Cideru," říká Jan Mikš.

České suroviny

Ale zatím se od pálenek vraťme k pivu. V Rychnově se vaří piva výhradně nefiltrovaná, připravovaná z čistých pivovarských surovin, bez konzervantů či stabilizátorů. „A výhradně z českých surovin, z žateckého chmele, sladu vyráběného v Dobrušce a z vody z hlubokého vrtu ze Slemena, konstatuje jednatel společnosti Tomáš Konvalina.

V současnosti pivovar nabízí pět piv - Zilvar 10, Kaštan 11, Kněžna 12 a dva pivní speciály Habrovák 15, který barvou připomíná český granát a nejnovější v nabídce je Kvadrián 14. Jméno poslední pivního speciálu navazuje na tradici předválečného pivovaru. „Oba pivní speciály se vyrábějí jen dvakrát ročně - na Vánoce a Velikonoce. V letošním roce začne nabídka piv 5. dubna," uvedl jednatel Tomáš Konvalina. Z nových piv se zatím nechystá na prodej žádné, ale Podorlický pivovar hodlá letos uspořádat druhý ročník Pivní podorlické stezky, která symbolicky propojí tři malé regionální pivovary - Rychnov, Dobrušku a Potštejn. „Chystáme i osvědčené akce, Loučení s létem a Adventní zastavení," dodal Tomáš Konvalina.

S letošním Vítáním jara projevil jednatel spokojenost: „I když spokojeni musí být hlavně návštěvníci, a to se snad stalo."

Zajímavostí pivovaru je i fakt, že současný majitel pokračuje v prvorepublikové tradici. V roce 2009 založil spolek přátel rychnovského piva s názvem Nedvědi 2009. A právě jedna jeho odnož zvítězila o víkendu mezi osmi týmy v soutěži o nejlepší guláš.