VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Pivovar potěší Kvadriánem a pivní stezkou

Rychnov nad Kněžnou - Pravidelné pivovarské Vítání jara v Rychnově letos vyšlo dokonale. Ideální jarní počasí, dobré pivo, od čepu pálenka, soutěžní guláš - a výsledkem byly stovky návštěvníků hlaholících až do večera.

28.3.2017
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: DENÍK/Vít Černý

Historickou exkurzi do dějin pivovaru vezměme zkrátka - před více než sto lety ho fakticky založila rodina Mikšova a s výjimkou dob socialistických vaří Mikšovi pivo dodnes. Pouze z 15 tisíc hektolitrů je dnešní nijak závratný výstav, ale v konkurenci velkých gigantů a v době rozkvětu malých pivovarů je 2000 hektolitrů počinem skvělým.

Chuť piva

Co je však podstatnější, je kvalita a chuť piva, která rozhoduje o úspěchu či zatracení. „Jsme velice hrdí na to, že se nám po mnoha letech usilovné práce podařilo navázat na bohatou předválečnou historii pivovaru. Neméně nás těší, že jako jediní v republice pak v jediném objektu a v rámci jednoho provozu vyrábíme nealko nápoje, provozujeme pěstitelskou moštárnu, pěstitelskou palírnu a lihovar, vaříme kvalitní rychnovské pivo a nově zavádíme výrobu Cideru," říká Jan Mikš.

České suroviny

Ale zatím se od pálenek vraťme k pivu. V Rychnově se vaří piva výhradně nefiltrovaná, připravovaná z čistých pivovarských surovin, bez konzervantů či stabilizátorů. „A výhradně z českých surovin, z žateckého chmele, sladu vyráběného v Dobrušce a z vody z hlubokého vrtu ze Slemena, konstatuje jednatel společnosti Tomáš Konvalina.

V současnosti pivovar nabízí pět piv - Zilvar 10, Kaštan 11, Kněžna 12 a dva pivní speciály Habrovák 15, který barvou připomíná český granát a nejnovější v nabídce je Kvadrián 14. Jméno poslední pivního speciálu navazuje na tradici předválečného pivovaru. „Oba pivní speciály se vyrábějí jen dvakrát ročně - na Vánoce a Velikonoce. V letošním roce začne nabídka piv 5. dubna," uvedl jednatel Tomáš Konvalina. Z nových piv se zatím nechystá na prodej žádné, ale Podorlický pivovar hodlá letos uspořádat druhý ročník Pivní podorlické stezky, která symbolicky propojí tři malé regionální pivovary - Rychnov, Dobrušku a Potštejn. „Chystáme i osvědčené akce, Loučení s létem a Adventní zastavení," dodal Tomáš Konvalina.

S letošním Vítáním jara projevil jednatel spokojenost: „I když spokojeni musí být hlavně návštěvníci, a to se snad stalo."

Zajímavostí pivovaru je i fakt, že současný majitel pokračuje v prvorepublikové tradici. V roce 2009 založil spolek přátel rychnovského piva s názvem Nedvědi 2009. A právě jedna jeho odnož zvítězila o víkendu mezi osmi týmy v soutěži o nejlepší guláš.

Autor: Ivana Kučerová

28.3.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Extraligové doberské „fialky“ hostí soupeře z Ostravy

Vzpomínková akce na listopadové události roku 1989 v hradecké Biskupské knihovně.
8

Biskupská knihovna si připomněla 17. listopad

U Hradce ničí životní prostředí šest ropných lagun. Škody jdou do statisíců

Hradec Králové - Ropné laguny a zničenou vegetaci odhalila policie u areálu firmy blízko Hradce Králové.

Chrudim točila v Poličce jedenáctku

Východní Čechy - Krajské hokejové ligy na Pardubicku a Královéhradecku pokračovaly dalším kolem.

Do určité míry se společnost vrací tam, kde byla mentálně před listopadem 1989

Hradec Králové /ROZHOVOR/ - Co pro nás Sametová revoluce znamenala a kam se naše společnost ubírá v současné době? Jaká nálada panovala před 28 lety a jaká panuje dnes? Na to v krátkém rozhovoru odpovídá politolog Jan Outlý, který v současné době působí v Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí. V minulosti Jan Outlý působil i na královéhradecké univerzitě.

Senioři diskutovali se starostou

Dobruška - Senioři se ve středu setkali se starostou Petrem Lžíčařem v malém sále společenského centra. Tentokrát byly pro návštěvníky připraveny reportáže ze života města a přednáška na téma změny svozu komunálního odpadu.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT