Deset posádek deseti originálních plavidel bojovalo v sobotu 20. srpna, seč jim síly stačily, nejen o nejlepší čas, ale také o přízeň pětičlenné poroty a početného diváctva v šestém ročníku soutěže O přepyšské kormidlo.

Poté, co porota přidělila první body za kreativitu, vyslal moderátor Vladimír Zdeněk na pokyn dvojice vodniků (přesněji vodnic) z hladiny rybníka směrem k břehům kouřové signály, zahajující letošní klání.
O podobě plavidel a jejich posádek mnohé vypovídaly už názvy posádek – Rio, Červená karkulka, Piráti z Karibiku, Pedro de la VEDRO, Faraónova kletba, Ferda Mravenec, Menší sen, Sněhulák, Velryba Terynka a Motýl Emanuel – skutečnost ovšem předčila i nejbujnější představy a očekávání.
Vždyť například na palubě Červené Karkulky nechyběl jak myslivec, voňavá bábovka s lahví vína v košíku, tak opravdový živý vlk (či spíše vlčák). Divoce vypadající pirát z Karibiku, jehož pádlování doprovázela i světově známá stejnojmenná melodie, měl pro změnu na přídi svoji kořist - půvabnou princeznu, věkem z mateřské školy, oblečenou do šatů, „stylově" doplněných plovacími rukávky.

Pokud by ve VIP porotě zasedl dopingový komisař, zcela určitě by se musel podrobit testu na zakázané podpůrné prostředky v těle exotický Pedro de la Vedro, kterému zřejmě pomáhalo při zdolání tratě leccos. Naopak Ferda Mravenec s nerozlučnou kamarádkou Beruškou jasně dokázali, co znamenají „zlaté české ruččky", a do cíle dorazili v nejrychlejším čase.
Že konečné první místo obsadila Červená Karkulka (Filip Tláskal), druhé Piráti z Karibiku (Matyas Seidel), třetí Sněhulák (Lenka Sejkorová) a cenu Sympatie diváků získali Piráti z Karibiku, je samozřejmě důležité pro soutěžící účastníky a zápis do kroniky, v celkovém dojmu nezaujatého diváka ale zvítězili všichni: spolek ProPřepychy jako pořadatel, desítka plavidel i s posádkami, spravedliví a nezaujatí porotci, živá hudba, dodávající sílu závodníkům na trati a dobrou náladu všem na břehu, kuchaři, co uvařili dva kotle guláše, a samozřejmě také několik stovek diváků, kteří mohutně povzbuzovali a také se skvěle bavili.
Všem dohromady symbolicky přivezla cenu starostka Zdeňka Seidelová.

Právě 20. srpna se totiž v Rudníku uskutečnilo slavnostního ocenění obcí, jež uspěly v letošním ročníku Vesnice roku Královéhradeckého kraje, a Přepychy, jako úplný nováček v této soutěži, získaly Cenu hejtmana za koncepční rozvoj obce.

Dana Ehlová