„Soudkyně nám to přiřkla už na prvním soudním stání, vydala rozsudek o tom, že nám lesy musí být vráceny. VLS se vzdaly práva na odvolání, to znamená, že bychom konečně dosáhli svého a po takové době budeme mít svých 89 hektarů zpátky. Je to pro nás velká událost a máme radost, protože majetek města bude rozšířen o tyto pozemky," uvedl starosta Borohrádku Milan Maček, který tak trochu počítal s tím, jak verdikt dopadne.

To, že lesy město získá, potvrdila i mluvčí VLS Hana Politzerová. „Ještě to musíme prostudovat, ale v zásadě je náš postoj takový, že pokud soud rozhodne v náš neprospěch, tak nemáme tendence se odvolávat. Pokud lesy máme vydat, tak to uděláme. Většinou ani nejde o to, že bychom je nechtěli dát, ale o to, že potřebujeme nějaký legislativní doklad, abychom to mohli udělat," vysvětlila Hana Politzerová, podle které se tak dosud nestalo proto, že žádost města nebyla procesně dobře sepsaná. „Určitě ale budeme celou situaci ještě probírat, protože rozhodnutí padlo teprve ve čtvrtek," dodala.

Šílený boj

Podle starosty byl ovšem boj o lesy téměř šílený, protože i když byl několikrát na ministerstvu, tak se mu nikdy ničeho dosáhnout nepodařilo. „Když už to vypadalo dobře, padla vláda, a s ní samozřejmě i naše žádost. Přišla nová vláda i s novým ministrem, ovšem než ji vyřešil, tak byl také ,odejit´. A tak dále, vždycky, když už se to k něčemu ubíralo, tak skončili," popsal peripetie Milan Maček, podle kterého se jednalo o dost dlouhý a unavující boj. „Výsledek se ale zaplaťpánbůh dostavil," oddechl si.

Nově by na pozemcích měly vzniknout turistické stezky. Navíc na nich jsou i vodní zdroje pro Borohrádek a okolí.