Předseda ovocnářské unie Martin Ludvík upřesnil, že nízké teploty poškodily peckoviny už v plůdku a spálily také rozkvetlé jabloně. Ludvík tehdy odhadl škody na desítky milionů. Nyní je ještě skeptičtější.

„Vidíme, že ztráty překročí sto milionů korun, přesný odhad bychom měli mít za čtrnáct dnů.“

Nejvíce jsou poničeny jabloně, u hrušek, třešní a višní nebudou ztráty tak veliké. Úroda bude rozhodně nižší než vloni, podle druhů ovoce o 20 až 30 procent.

Jablek bude o třetinu méně

„Poškození je a zdá se, že bude citelné jak kvantitativně, tak kvalitativně,“ hodnotí mrazovou epizodu hlavní ovocnář Jiří Fišer ze Zemědělského podniku Dolany Náchod, jednoho z největších producentů jablek v regionu. U jablek odhaduje ztrátu kolem třiceti procent, jaké kvality plody budou, ukáže čas. Ranější odrůdy jeví poškození už nyní.

Obec Střevač a dům, kde došlo k vraždě novorozence.
Střevačí otřásla smrt novorozeněte

Hrušky vypadají zatím bez úhony stejně jako švestky. Vše ale může změnit avizované krupobití, i když proti kroupám je část sadů chráněna protikroupovými sítěmi.

V Dolanech už také zahájili sklizeň třešní. Tady mrazy peckovinu nepoškodily, ale plody jsou hojně decimovány ptactvem a navíc vyšší vlhkost vzduchu v posledních dnech podporuje hnilobu.

Mrazy poškodily především jabloně, letošní úroda jablek tak bude přibližně o třetinu menší. Ovocnáři se obávají i zhoršené kvality plodů. Ztráty překročí sto milionů.

Problémem bude kvalita plodů

Společnost Malus v Choustníkově Hradišti na Trutnovsku se specializuje na pěstování jablek, třešní, višní a švestek. Začátkem června doprodala veškeré zásoby jablek. Jaká bude letošní úroda, to byla otázka pro Antonína Krobota, ředitele společnosti.

„Kvantitativně bude úroda jablek tak o dvacet procent menší, očekávám však i velký problém s kvalitou plodů,“ sdělujeAntonín Krobot své odhady. Třešní a višní se mrazy dotkly minimálně.

Únos medonosek

Společnost Malus nabízí vedle ovoce také med z vlastních včelstev. „Nedávno nám někdo ukradl sedm včelstev z uzamčeného včelařského vozu, umístěného v oploceném sadu,“ popisuje ředitel nepříjemnou událost.

„Musel to být zkušený včelař,“ kroutí hlavou nad počínáním zloděje, který rozbil dveře, z úlů vytáhl rámky a včely smetl do svého zařízení pro přemísťování včel. Takže rozhodně nešlo o amatéra.

V sadech na Trutnovsku mají vlastní včely především kvůli opylování ovocných stromů. Zkoušejí i nové alternativy jako čmeláky nebo včely samotářky. Odvedou prý stejnou práci jako včely medonosné.

Ilustrační foto.
Dílce jsou unikátní vesnicí plnou dětí, Lišice bojují o budoucnost