Rychnov chtěl s úpravami začít již letos v létě, nyní je však jasné, že se začátek stavebních prací pozdrží.

„V plánu bylo zrealizovat tuto akci o letních prázdninách, kdy se po ulici nepohybuje tolik lidí. To se ale letos už nestihne. S úpravami však počítáme v příštím roce, kdy na ně uvolníme peníze také z městského rozpočtu," prozradila místostarostka Rychnova Jana Drejslová.

Jedním z důvodů zdržení jsou jednání s podnikateli, kteří sídlí v Havlíčkově ulici. „Před třemi týdny se konaly schůzky s majiteli obchodů, které v ulici sídlí. Tito lidé se vyjadřovali k danému projektu a prozradili své připomínky. Byla to však neoficiální setkání. Teď musí nastat fáze, kdy obchodníci podají oficiální vyjádření," popisuje místostarostka.

Podle ní je potřeba celou věc dobře zvážit a projednat. Mimo jiné se například řeší, kolik stromů by mělo být na pěší zóně vysázeno.

Město zatím hledá tu nejlepší cestu

„Nechceme, aby jich bylo málo, ale také si nepřejeme, aby jich tu rostlo příliš mnoho. To by vedlo k problému s množstvím napadaného listí," nastiňuje Jana Drejslová.

Podle jejích slov se také

uvažuje o počtu laviček a řešení jednotlivých sjezdů. „Až rozhodneme tyto části, začneme se zabývat připomínkami místních prodejců. Pokud tedy nějaké budou mít," poznamenává.

Pěší zóna v Havlíčkově ulici se bude zvelebovat ve třech etapách. S tou první se počítá již v příštím roce. Úpravy budou čekat na první část ulice po schody u místní masny. Tato část stavebních prací by si měla vypsat účet pět milionů korun.


Celá úprava rychnovské pěší zóny v Havlíčkově ulici by měla vyjít na částku převyšující patnáct milionů korun.

Výše nákladů je podle místostarostky Jany Drejslové jedním z důvodů, proč se bude zóna zvelebovat ve třech etapách. „Pracovat se bude postupně i z toho důvodu, že by město nemohlo uvolnit tak vysokou částku najednou,“ popisuje.

Studentské návrhy velmi zaujaly

První etapa přijde na řadu v příštím roce, druhá má následovat v dalších letech. Zahrnovat bude celé prostranství před prodejnou Elmax. „Zbylá část by se realizovala ve třetí etapě za několik let,“ podotýká Jana Drejslová.

Město vyhlásilo soutěž a nechalo si podobu Havlíčkovy ulice navrhnout studenty vysokých škol. Hlavně díky svému originálnímu návrhu se vítězem stal Václav Novák z Kvasin.

„Je to určitě veliký úspěch. Věřím, že mi zvýší úspěšnost při hledání architektonické praxe. Ve škole práci odevzdám jako část semestrální činnosti,“ přiznal před časem Václav Novák. Jeho návrh zvítězil v konkurenci dalších pěti.

Podle místostarostky je studentova práce součástí návrhu, podle kterého se bude úprava pěší zóny realizovat. „Použili jsme vítězné práce studentů, kteří soutěžili, ale také projekt, který už jsme měli vypracovaný dříve. Z těchto podkladů projektant vytvořil jednu verzi. Ta se však zatím stále upravuje,“ dodala Jana Drejslová.